Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 24 augusti 2016

Över sund, över hav

Nu när man kommit igång så smått med bloggandet igen efter sommarlovet passade det ju bra nu på förmiddagen att gå på pressvisningen av Sven Ekbergs, Niclas Wimmerbergs och Johan Theorins film "Över sund, över hav" på gamla Borgholmsbiografen - ett filmatisk mästerverk som lyckats dokumentera öländsk sjöfart på skutornas tid med porträtt av "goa göbbar" med berättarglimten i ögat - varvat med tragiska händelser. Skutorna var långt ifrån en ofarlig arbetsplats och sjömanslivet var hårt på den tiden. Likväl var det väldigt många unga ölänningar som gick till sjöss och alla kom inte tillbaka. 
Riktigt gripande var Jörgen Jannerstrands berättelse om vad som hände en gång strax före jul när han var barn. 
Visar 20160824_113627.jpg
Filmproducenten Sven Ekberg (t.v.)
och initiativtagaren Johan Theorin (t.h.)
Visar 20160824_100512.jpg
Johan Theorin utan keps! 
Filmen rymmer också en hel del spännande öländsk lokalhistoria och behandlar till en del också Sveabolagets stora ångfartyg och färjetrafiken över sundet. Sämre sysselsättning än att se denna film kan man ha en onsdagsförmiddag.
Nu kl 18 väntar röda mattan och champagne för filmens många medverkande och speciellt inbjudna premiärlejon. Följt av en lite enklare premiärföreställning för allmänheten kl 20. Alltihop på gamla Borgholmsbiografen vid Södra Långgatan.
Alltid trevligt med kvalitetsfilm i en gammal fin biografsalong! 
Som filmen till ära dekorerats med ett par skeppslanternor från ett förlist fartyg, vilka iniativtagaren till filmen - Johan Theorin - har kvar från sin morfar som på sin tid var en av många öländska skutskeppare. 
Sedan visas filmen fredag och lördag kl 18 och kl 20 och slutligen är det föreställningar på söndag kl 16 och 18. 
Missa inte att se den! 
Foto: Per Lublin 
Plats för kommentarer 

3 kommentarer:

  1. Tycker du verkligen att detta är ett mästerverk? Gräsklipparljud som fond till intervju.

    SvaraRadera
  2. Ja det tycker jag verkligen. Var så uppfylld av filmen att jag inte hörde någon gräsklippare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra Per man skall vara uppfylld när man tittar på film.

      Radera