Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 26 november 2016

Vem ska man tro på?

Den 3 oktober presenterade Lärarförbundet sin rankning av Sveriges bästa skolkommun 2016. Borgholms kommun hade då rasat från trettiofjärdede plats ner till plats 122.  
Åtta dagar senare fick utbildningschefen Lars Bylund - av helt andra anledningar - sparken.
Nu i veckan presenterade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) sin egen undersökning Öppna jämförelser Grundskola 2016. Där hade Borgholms kommun gått upp från 70:e plats till plats nummer 8 i topplistan!
Om det nu vore så enkelt att bortplockandet av Bylund är orsaken till det betydligt mer positiva resultatet nu senast, så vore det ju bara att plocka bort ytterligare ett par mindre lyckade tjänstemän från utbildningsförvaltningen - som många tycker står på tur - så kanske Borgholms kommun har chans att bli nummer ett. 
Så enkelt är det dock inte. SKL:s undersökning bygger på skolbetygen från vårterminen och då härjade som bekant Bylund fortfarande över kommunens skolväsende.* 
Vem ska man egentligen tro på när det gäller vad som är en bra skolkommun? 
Lärarna eller kommunernas egen organisation SKL?

*)  Fotnot: Detta ska naturligtvis inte tas som något skäl att behålla dom andra två tjänstemän i utbildningsförvaltningens ledning som fungerat som "Bylunds handgångna underhuggare" och som snarast borde bort. 
Kommentera gärna!

1 kommentar:

  1. Är det inte dags att byta partiledare inför valet 2018? Det gick inte så bra sist. Sverigedemokraterna kommer vinna på det här...

    2002 4,88% 2 av 49 mandat
    2006 3,12% 2 av 49 mandat
    2010 7,62% 3 av 41 mandat
    2014 3,49% 1 av 41 mandat
    2018 0,23% 0 av 41 mandat

    SvaraRadera