Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 8 december 2016

Makthavarna äter, dricker och blir masserade och medborgarna betalar!

Aftonbladet bjöd igår på detta:  

Karta: Så ser det ut i din kommun

Champagne. Massage. Lyxresor. Aftonbladet granskar hur offentliga Sverige lägger nästan 5,7 miljarder kronor på representation, kurser och konferenser. Varje år.
Fem komma sju miljarder uppdelat på landets tio miljoner invånare blir cirkus femhundrasjuttio kronor per skalle och år - gammal som ung. En familj på två vuxna och en liten bebis får således lägga 3 gånger 570 kronor, d v s sjuttonhundra spänn per år för det offentliga Sveriges förlustelser. Pengar som den unga nyblivna familjen kanske kunnat använda bättre. 
På Aftonbladets karta har man också kunnat klicka sig fram till varje län och sen till varje kommun. Läget verkar då ungefär lika illa i Borgholms kommun som för landet i stort. Borgholms kommun gör av med i snitt 274:- per invånare för den här typens verksamhet. Medan landstinget snor 231:- per invånare för motsvarande. Totalt får således varje invånare i Borgholms kommun betala 505:- i år till vad som så vackert kallas "representation" och liknande för sina makthavare i kommunen och i landstinget. Allt enligt Aftonbladet.
En sån där femhundring hade en kommunmedborgare ju istället kunnat använda till att själv få gå på ett julbord och njuta loss! Hade kanske känts bättre.
Klen tröst i sammanhanget är att invånarna i Mörbylånga kommun drabbas än värre och får betala ännu mer för sina kommunala makthavares förlustelser. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar