Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 10 januari 2017

Kung Bore har kommit till Öland och kom redan på Trettondagsaftonen.

Fortfarande i onsdags var det officiellt höst på Öland. Då såg SMHI:s karta för vinterns ankomst ut så här: 

Till det stora ljusblå området var det vinter sedan början av november. Till de mörkare blå områdena i norra halvan av Sverige hade vintern kommit redan i oktober och i de ofärgade områdena hade vintern ännu inte kommit den vid nyår.
Det här är lite krångligt, men det är SMHI som har bestämt att det så ska vara: 
För att det ska räknas som vinter ska ju dygnsmedeltemperaturen ha varit under nollan fem dygn i sträck och då är det det första av dessa dygn som räknas som vinterns ankomst. så först efter fem dygn kan man få veta att det verkligen har blivit vinter. 
För en vecka sedan - på tisdagen - var det kallt efter en rejäl nattfrost, men i onsdags var det lite varmare. Det påverkade inte temperaturen ens att stormen "Windjammer"* då drog över staden och översvämmade delar av den med sitt snöblandade regn. Trots att det frös på under kvällen hamnade onsdagens dygnsmedeeltemperatur lite över nollan. Och därmed hade inte vintern ännu inte kommit.
Minnesgoda läsare kommer säkert ihåg en köldknäpp rätt tidigt i november med piskande blåst och halka, då det pratades om att nu hade kung Bore kommit för att stanna. Men efter ett par dagar var det plusgrader igen, så vintern och kung Bore fick vänta med att komma till Öland.
Men i torsdags - på själva Trettondagsaftonen - blev det ordentligt kallt. Termometern här hemma på kökets yttervägg kröp ner till -12,4. Och det kom att förbli minus fem dygn i sträck. Därmed kom vintern i år till oss på Öland på trettondagsafton den 5 januari. 
Idag har det varit plusgrader hela dagen, men vad hjälper det mot vintern. Har vintern väl kommit så har den kommit för att stanna ända till det blir vår och våren kan oavsett temperatur aldrig infalla hos oss förrän tidigast den 15 februari. Det har SMHI också bestämt. Förra året var vintern nästan lika sen som i år. Den kom då den 2 januari och höll i sig temperaturmässigt i tre veckor men det dröjde ytterligare tre veckor innan det fick heta vår.
Vad säger ni, ers majestät kung Bore, ska ni bjuda oss en lika konstig vinter även i år? 
 *) Fotnot: "Windjammer" är ett namn som jag själv har givit den stormen och något annat namn har jag inte hört att den har fått.
Årstidskarta: SMHI 
 Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar