Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 23 januari 2017

Stormspår vid Äleklinta

Var ute vid Äleklinta igår - för första gången denna vinter - och kunde tydligt se spåren efter stormen Windjammer för snart tre veckor sedan, då en ny strandlinje bildades när vattenståndet var som högst i sundet och vågorna vräkte upp tång och klappersten. Nedanför den linjen var det nu ganska avskrapat på stranden. 
Fast längst nere vid vattnet hade vågorna efter blåsten i förra veckan kastat upp en ny vall av klappersten och tång.

Spår efter "Windjammer" längs stranden
Foto: Per Lublin 
Vattnets krafter är enorma, även i vårt sund. 
Så människan gör klokast i att inte utmana naturen. 
Kommentarer

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har jag fått från signaturen "Bert":


    Från det ena till det andra, du har nyligen varit vid Äleklinta by och studerat den nya strandlinjen, med anledning av det måste jag fråga: inte vill du väl påstå att den smärre omdaningen av strandlinjen skulle vara ett resultat av mänsklig påverkan? Äleklinta By och dess vackra omgivningar är ett trevligt ställe att vara på under vår,sommartid och höst, det vore förstås tråkigt om det omdömmet skulle behöva omprövas - har en fråga ang äleklintaområdet ang vindkraftverk:har hört att det ska byggas ett stort antal vindkraftverk någon/några km öster om Äleklinta by, stämmer det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag påstår ingenting annat än att jag är övertygad om att människosläktets aktiviteter påverkar klimatet.

      Beträffande din undran om planerade vindkraftverk någon/några kilometer öster om Äleklinta så har jag själv inte hört något om det.

      Radera