Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 28 april 2017

Och vinnaren är...

Nu vill jag inte hålla någon på sträckbänken längre, fredagkväll och allt som det ju är. Det var namnet "Borge" som vann Ölandsbladets "folkomröstning". Namnbrickan med Borge hänger redan kring tuppens hals som dom flesta av stadsborna  - och kanske lika många andra - säkert redan har sett.

 
Tänk så smidigt och enkelt det går att anordna en folkomröstning. Först samlar man in en massa förslag - som Cityföreningen gjorde på påskaftonen - sen låter man en jury plocka fram dom bästa av förslagen. Och sen låter tidningen folket få välja mellan dessa. 
Allt fixat och klart på nära nog nolltid och medborgarna har fått inflytande på den nya stadssymbolen istället för att kommunstyrelsen hade anlitat en konsultbyrå som med ett miljonarvode efter lång utredning hade tagit fram något som inte alls fallit medborgarna i smaken. Vi minns ju t ex för några år sedan när "Solens och vindarnas ö" skulle ersättas med "i grunden annorlunda". Både meningslöst och dyrt.
Tänk om medborgarna - istället för kommunstyrelsen - för något år sedan hade fått bestämma hur det skulle se ut på torget. Då hade knappast det gräslöst fula "Leos lekland" framför kyrkan (till en kostnad av en och en halv miljon kronor plus arkitektkostnader och kostnader för framtida skötsel) kunnat bli verklighet! Platsen framför kyrkan hade istället fått utformas på ett sätt som alla tyckt om och förmodligen till lägre kostnad.
Medborgarna måste få mer att säga till om. Ölandsbladets omröstning var en bra början.
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar