Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 2 juni 2017

Ölands Skördefest kan bli ännu större

En undersökning gjord av SIFO på beställning av regionförbundet bland 500 slumpvis utvalda svenskar bosatta utanför Kalmar län visar att Ölands Skördefest är det populäraste evenemanget i hela Kalmar län och att det är fler som uppger att de tänker besöka besöka Ölands Skördefest inom de närmaste tre åren (6 % av de tillfrågade) än som uppger att dom har besökt skördefesten någon gång under de senaste fem åren (4%). 
Det här är naturligtvis glädjande siffror som visar på att Ölands Skördefest kan bli ännu större. Då är det viktigt att dom nya besökarna inte blir besvikna. T ex borde det hända mer saker på östra sidan, där både aktiviteterna och utbudet har minskat i takt med koncentrationen till orter på västra sidan som t ex Eriksöre. 
Upplevde själv en stor besvikelse härom året vid färd Öland runt med gästande bekanta under konstnatten, då vi fick erfara att nästan allt var stängt efter midnatt på östra sidan. Kunde samtidigt se att flera av dom tidigare pluspoängarna där helt hade försvunnit. Även på norra Öland borde man kunna både göra och få ut mer av Ölands Skördefest. 
T ex när det gäller matsidan. Vem som helst med lite matlagningskunskap och tillgång till en öländsk kringbyggd gårdsplan borde kunna öppna en liten "skördefestkrog" och servera bra mat på öländska råvaror. Se bara vilken succé det blev när ett några sommarboende i Södvik för ett antal år sedan öppnade krog under skördefesten på den vindskyddade gårdsplanen på sin gamla avstyckade ölandsgård. Dom fick fler besökare år från år tills det till slut blev knökafullt och halvtimmeslånga köer till matbeställningen. Åtskilliga ölänningar skulle kunna ta efter med liknande koncept och göra skördefesten än mer populär.
Här finns en uppgift för vår näringslivssekreterare att se till att inga kommunala tjänstemän och / eller regler då lägger hinder i vägen, vara sig det gäller tillagning, servering eller utskänkning så länge normal hygien iakttas.
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar