Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 19 september 2017

Organiserad vuxenmobbning

Vuxenmobbning i kommunfullmäktige. Saker ska nämnas vid sina rätta namn och mobbning är vad det handlar om. Och i det här fallet handlar det om organiserad mobbning, noga organiserad sådan till och och med.
Det började redan i maj när kommunfullmäktige beslutade tillsätta en fullmäktigeberedning för att jobba fram förslag till hur Borgholms kommun skulle få "Sveriges bästa äldreomsorg". 
En gigantiskt uppgift som kräver såväl mycket kunnande som kreativitet och nytänkande om det inte bara ska bli ord på ett papper. Utan åtminstone någonting!
Vad som kännetecknar en fullmäktigeberedning är normalt att den bereder något och att den består av företrädare för alla dom partier som ingår i kommunfullmäktige. Som ende kommunfullmäktigeledamot för nya Ölandspartiet hade jag rimligen kunnat räkna med att få vara med i beredningen och såg verkligen fram emot att få bidra så gott jag kunde till den stora och angelägna uppgiften att förbättra kommunens äldreomsorg. En verkligt bra äldreomsorg är ju något av det viktigaste för en kommun att ha. Här borde det väl inte råda några delade meningar i en beredningsgrupp - som det tyvärr hade gjort när det gällde medborgarinflytande och demokrati.
Men nu är det ju så att är man och har man varit aningen för framåt och engagerad och - än värre - stuckit ut med lite mer kompetens bland alla kommunala medelmåttorna, då ska man tydligen utsättas för organiserad mobbning och frysas ute. 
Så istället för att tillsätta den beslutade fullmäktigeberedningen redan i maj, så att den hade kunnat komma igång med det samma, så lyckades en ledamot från det så kallade "Framtid Öland" få lagt i långbänk över sommaren hur själva tillsättandet skulle gå till. Med det underförstådda syftet att just vårt parti och undertecknad skulle hållas utanför. Och sedan har det uppenbarligen dragits i alla tänkbara trådar för att få en majoritet i kommunfullmäktige med på den linjen, vilket jag har fått mig rapporterat under sommaren. 
Vid kommunfullmäktiges augustisammanträde stod tillsättandet av beredningsgruppen på dagordningen, men ärendet "utgick" utan att ordföranden Eva-Lena Israelsson förklarade varför. Uppenbarligen behövde det dock dras mer i trådar för att att den organiserade mobbningen skulle lyckas. Inför kommunfullmäktigemötet igår måndag var det tydligen klart. Till sin hjälp hade man tagit till någon slags specialregel för vår kommun som hittats på under Lisbeth Lennartssons (C) tid som kommunalråd - men som aldrig hade blivit praktiserad - nämligen att platser i en fullmäktigeberedning skulle baseras på majoritetsförhållanden och olika partiers storlek.
Och mobbningen blev i det närmaste total när fullmäktigeberedningen nu skulle tillsättas som sista punkt på dagordningen. Allt var tydligen noga förberett.
Det började med att det var många som igår undvek att hälsa på mig när mötet skulle börja, sådana som annars brukar hälsa. Dom kanske skämdes och då är det ju lättare att titta åt ett annat håll än mig. Det var tissel och tassel som tystnade när jag vände mig åt det hållet som det viskades, så jag kunde ju förstå att något var i görningen. 
Mest besviken blev jag nog på kommunalrådet själv, Ilko Corkovic (S), som annars alltid försvarat principen att i en fullmäktigeberedning ska alla partier i kommunfullmäktige få vara med. Dom gånger som någon centerpartist har försökt få igenom något annat. Men den här gången teg han - till skillnad mot i maj - och följde lydigt strömmen till mobbarnas favör. Dom som hade lagt ner mycket möda på att dra i alla trådar rätt inför gårdagens möte. Och jag fick uppleva något av en nära nog total mobbning innan mötet var slut.
Den nuvarande kommunledningen har lagt ner åtskilliga dagars dyra sammanträdande och konsulterande på att ta fram tre så kallade "värdeord" som ska känneteckna det kommunala agerandet i vår kommun, nämligen VälkomnandeUtvecklande och Tillsammans. Men hur mycket är dom orden värda när det ställs på sin spets? Inte ett smack. Särskilt utvecklande är det väl knappast att stänga utanför kunniga personer som kanske hade kunnat tillföra något, särskilt välkomnande är det inte heller och ännu mindre blir det "tillsammans".
Tror tyvärr inte att äldreomsorgen i vår kommun blir så mycket bättre av gårdagens preludier. Men just vår äldreomsorg verkar inte vara det viktigaste i det här sammanhanget. Att kunna mobba någon genom organiserad utfrysning är det tydligen för majoriteten av våra folkvalda angelägnare att lägga kraft på.
Hälsar med viss ironi

Per Lublin
PS. Lyssna gärna här på en filmbit på knappt tio minuter när personerna i beredningen ska tillsättas och jag får höra att jag "är inte valbar". Det tar väl nästan priset!
Kommentarer 

4 kommentarer:

  1. Käre Per, dina partier har alltid varit mobbade, det kände jag själv när vi hade Kommunens Bästa. Glömmer aldrig hur sura de var på oss när vi betalade vårt eget julbord på Halltorp, istället för att låta skattebetalarna stå för notan. Kan tänka att äldreomsorgen i kommunen inte blivit särskilt mycket bättre sedan min tid, var engagerad när jag satt i socialnämnden, var ute på olika äldreboenden och besökte äldre i stugor och lägenheter tillsammans med hemtjänst och blev förfärad över vad jag såg. Ingen skugga ska någonsin falla över personal i hemtjänst och på äldreboenden, de slet som djur för sina patienter (brukare tycker jag är ett så fult ord, betecknar mer det geschäft som vården blivit). Stå på dig Per och vet att vi är många som beundrar din ärlighet, ditt engagemang och din ihärdighet. Kram från Ewa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ewa för dina värmande ord!

      Tyvärr har det inte hänt så mycket när det gäller äldreomsorgen sedan du var med här och kämpade i vår kommun, men man hade ju verkligen önskat.

      Mycket SKULLE kunna göras för att PÅTAGLIGT förbättra äldreomsorgen i Borgholms kommun, men man kan ju undra hur långt den politiska viljan egentligen sträcker sig, fullmäktigeberedningen "Sveriges bästa äldreomsorg" kanske mest är tänkt som valfläsk för vissa partier.

      Hade för övrigt hoppats och trott att idioternas tid var förbi i kommunfullmäktige men blir dessvärre gång på gång påmind om att så inte är fallet. Varken i kommunfullmäktige eller ute i världen!

      Kramar tillbaka

      PS. Håller med dig om att det låter illa när man kallar (vanligtvis äldre) medborgare för "brukare". Det låter helt enkelt respektlöst!

      Radera
  2. Det är väl troligt att samtliga partier representerade i kommunfullmäktige har väljare som vill se en förbättrad äldreomsorg. Dvs en fråga som sträcker sig över parti och blockgränser.
    Hur kommunfullmäktige då kan utesluta visss partier - med hänvisning till nått "reglemente" blir inget annat än tramsigt och inskränkt.
    Vad är de rädda för?
    Skäms på er i Borgholms kommunfullmäktige!

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera