Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 9 september 2017

Precis ett år kvar till nästa val!!!

Nu är det precis ett år fram till att vallokalerna öppnar söndagen den 9 september 2018. Då kan det bli  verkligt spännande och nya förändringar här på hemmaplan. I förra valet slogs centern ut från makten och har idag inte ens en plats i kommunstyrelsens arbetsutskott, även om det forna "statsbärande" partiet - med nöd och näppe - fortfarande är näst största parti. Ett partiledarbyte lär knappast göra att det kan bli det ledande partiet igen. Lantbrukarkåren - där centern haft sitt stora stöd i vår kommun - minskar raskt i antal i takt med att lantbruk försvinner och gårdar lås samman.
Socialdemokraterna är klart störst som parti i kommunen, men bortsett från partiledaren Ilko Corkovic är det ganska tunt på kompetenta personer i dom socialdemokratiska leden. Ilko har visat öppenhet och lyhördhet gentemot alla och har förmåga att skapa ett positivt klimat i politiken och detta uppskattar många som själva varken är socialdemokrater eller engagerade i politiken. Hans personlighet gör att han utan vidare kan få röstunderlag i nästa val för att kunna fortsätta som kommunalråd även efter valet. Tyvärr kommer många röster på hans parti medföra att ett antal s-märkta nollor även kan hamna i ansvarsfyllda positioner där dom inte borde få vara.  
Att moderatledaren Marcel van Luijn skulle vara en sådan gnällmåns och uppblåst viktigpetter som han efter senaste valet visat sig vara kunde nog ingen av dom ana, som röstade på honom då. Få av dessa lär lägga sin röst på honom igen. För Marcel handlar begreppet "demokrati" mer om att han vill ha ett eget rum i Stadshuset än att kommuninvånarna ska ha möjlighet att påverka dom kommunala besluten. För övrigt har det en längre tid varit interna strider bland moderaterna i Borgholm med många avhopp som följd.
Även många av dom som i senaste valet lade sin röst på Framtid Öland lär nog vara ganska så besvikna nu och lär nog inte göra om det igen. Dessa väljare ville ha förändring och såg uppstickargänget från norra Öland som en möjlighet. Men en tid efter uppstickarnas valframgång blev dom ganska tysta och kan nu sitta med vid maktens köttgrytor utan att behöva göra så mycket. Det mesta av det som dom pratade stort och brett om innan valet tycks nu vara glömt. Så deras valframgång får nog ses som en "engångsgrej".
Därmed borde det nu vara dags för nya Ölandspartiet att göra verklig comeback. I förra valet förlorade vi tyvärr massor av röster till Framtid Öland, men dessa hoppas vi nu kunna få tillbaka. Förhoppningsvis tar vi också röster från övriga partier. Samtidigt behöver vi bli fler som ställer upp i valet, så att dom platser som vi kan vinna i olika nämnder m m  kan bli besatta på ett bra sätt, så att vi får verkligt inflytande och kan medverka till att besluten blir klokare och att kommunen blir ännu bättre att leva i. 
Kanske du som läser dessa rader instämmer och vill vara med och hjälpa till och medverka? Slå en signal eller messa på 0708 - 20 86 28 eller mejla till mig på e-postadressen per.lublin@gmail.com
Med vänlig hälsning och ha en bra helg!
Per Lublin  
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar