Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 17 oktober 2017

Facit från gårdagskvällens kommunfullmäktigemöte. Och om en ordförande som man inte kan ha i längden

Här kommer jag tillbaka till gårdagskvällens kommunfullmäktigemöte och dom ärenden som skulle vara på tapeten. Som ett litet facit av hur det sedan gick har jag kommenterat här med rött samt lagt in blå länkar för dom som vill lyssna: 
  • Allmänhetens frågestund (om någon är där och vill fråga)   Men av dom fyra från allmänheten som var där så var det ingen som ville fråga om något, så därav bidde det ingen allmänhetens frågestund. Den mesta allmänheten lyssnar ju numera på debatten hemifrån, varav ett tjugotal i direktsändning!
  • Information om Regionsförbundets utvecklingsstrategi - max 30 minuter men låter knappast som någon kioskvältare. 
Informationen - av Regionförbundets ordförande Ulf Nilsson (S) och chefstjänstman Helena Nilsson - tog i verkligheten nästan 40 minuter och följdes av tio minuters frågestund för oss ledamöter (med bl a frågor om väg 136 och åretruntfärja Byxelkrok - Oskarshamn) 
  • Information - avfallssortering KSRR – Borgholm Energi AB:s ordförande Carl Malgerud - här finns en hel del frågetecken som behöver rätas ut!   
Till denna punkt hade kommunfullmäktigeordföranden Eva-Lena Israelsson sammanbuntat mina interpellationer som således endast blev muntligt besvarade. Samtidigt blev jag gång på gång avbruten av henne när jag försökte ställa följdfrågor till Carl Malgerud. Interpellationsbesvarandet (på tjugo minuter inklusive frågor och kommentarer) kan du höra HÄR!
  • Information från revisionen   Kommunrevisorn Anders Marell hade låtit meddela att det fanns inget att informera om denna gång, så punkten var snabbt avklarad
  • Information socialnämnden   Socialnämndens ordförande Gunilla Johansson och socialchef Anna Hasselbom - Trofast informerade i en dryg halvtimme

  • Uppdrag för inledande diskussion utifrån SKL:s utredning om Öland en kommun - låter väldigt oskyldigt men är ett förslag som i praktiken går ut på att det bildas en liten grupp bestående av presidiet och kommunstyrelsens arbetsutskott (dominerat av politiker som inte släppt tanken på en kommunsammanslagning på Öland) som tillsammans med en motsvarande grupp från grannkommunen bakom stängda dörrar ska diskutera hur man ska kunna stryka ett streck över folkomröstningen 2009 och trots denna åstadkomma en kommunsammanslagning. Får innerligt hoppas att kommunfullmäktige låter förslaget gå i en väl tillknuten påse direkt till förbränning!  
  
Så klokt blev det dock inte alls beslutat, ty det visade sig snart att ingen av dom övriga ledamöterna hyste respekt för folkomröstningsresultatet för åtta år sedan, så efter en fyrtiofem minuter lång debatt som ni kan följa HÄR - där en del försökte få det till att ölänningarna den gången hade missförstått frågan och att dom inte begrep den för att dom hade fått för lite information - beslutades det med röstsiffrorna 32 - 1 att bilda en arbetsgrupp som skulle arbeta vidare med saken. Utan någon begränsning om vad det skulle få kosta! 
Det hette att gruppen skulle vara "objektiv" men den stora merparten av dom som man enades om skulle ingå i gruppen var politiker som var förespråkare för en kommunslagning 
Vi kan nog se framför oss en ny kampanj där ledande politiker med alla medel försöker driva på för en kommunsammanslagning. Och det är ju inte så konstigt med tanke på att politikerarvodena brukar vara betydligt högre i större kommuner än de är i små
  • Allmänpolitisk debatt – framtidsfrågor 
Vi som hade förberett oss på en seriös debatt om framtidsfrågor för Borgholms kommun kunde känna oss tämligen blåsta. Inledningsvis redan när mötet började var det gnäll om själva debattämnet från en viss Marcel van Luijn (hör här). När det så var dags för själva debatten iscensatte ordföranden ett "tillfälligt" senareläggande av den för att ta några andra småärenden emellan (hör här) för att därefter efter cirka tio minuter - hör och häpna här - lycka skjuta undan hela debatten till decembermötet med någon slags antydan om att det var risk att larmet skulle gå! 
Detta trots att klockan då bara var fem i halv tio och det fanns över en timme kvar av sammanträdestiden fram till att det skulle vara avslutat kl 22.30 och att den maximala tiden för allmänpolitiska debatter är satt till 60 minuter.
  • Anmälan av interpellationer, redovisning av motioner och medborgarförslag som fortfarande är under beredning m m 
Detta och en massa fyllnadsval av ersättare m m hitan och ditan var tydligen så viktigt att det fick gå före den allmänpolitiska debatten. Förlåt att jag inte kan låta bli att vara lite ironisk!
Ett annat facit är att det numera gång på gång händer att jag får både tillrättavisningar och gliringar från kommunfullmäktiges ordförande , där de senare brukar leda till skrattsalvor från ledamöterna. Något sådant från ordförandens sida är det dock bara just jag som drabbas av.
Förklara gärna också för mig, någon, hur man ska kunna ha  respekt för kommunfullmäktiges ledamöter under sådana förhållanden!
Och hur ska man kunna ha respekt för en ordförande som triggar igång den mobbningsstämning i kommunfullmäktige som man faktiskt kan uppleva dessa skrattsalvor som. 
Dessutom blir jag gång på gång avbruten under debatten av ordföranden som lägger sig i vad jag säger. Så gör hon inte heller mot någon annan. Hon klarar uppenbarligen inte av att leda sammanträdena på ett objektivt och opartiskt sätt.
Förutom att hon leder mötena på ett mer eller mindre förvirrat sätt och blandar ihop det mesta. 
En sådan ordförande kan ett fungerande kommunfullmäktige inte ha i längden. 
Tycker och tänker
Per Lublin
 
PS. Du som skulle vilja höra hela sammanträdet kan klicka HÄR!
Kommentarer 

1 kommentar:

  1. Du får kalla det för vad du vill. Det som faktiskt hände var att jag ställde en fråga, fick ett svar och sedan bad om ursäkt att jag hade missförstådd ang temat för den allmänpolitiska debatten. Debatten som sedan inte blev av, vilket även jag tyckte var synd eftersom jag också hade förberedd mig.

    SvaraRadera