Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 27 oktober 2017

Respekt för demokratin borde även innebära respekt för ett självständigt Katalonien!

Och när vi talar om respekt för demokratin så hamnar vi idag per automatik i Katalonien. Då och då hamnar man trots allt utanför Ölands horisont. 
I en folkomröstning som Spanska överhögheten med alla medel (inklusive polisvåld mot röstande och stöld av valurnor) har försökt att stoppa, så har dom katalaner som ändå lyckades rösta tydligt röstat för självständighet från Spanien. 
Det spanska styret har inte ens velat diskuterat saken utan hotat med att ta ifrån Katalonien det lokala självstyre som redan finns och avsätta Kataloniens folkvalda.
Idag gjorde Katalonien slutligen slag i saken och utropade sig till en självständig republik! 
Den spanska regeringen har blixtsnabbt svarat med att försöka sätta sina hotelser i verket. Vapenskramlet känns nära. General Francos hårdföra diktatur i Spanien och det dåvarande spanska förtrycket mot katalanerna - som var förbjudna att tala sitt eget språk - är ju inte alltför avlägset i tiden och vår generation som var unga då kommer ihåg den tiden. Historiskt sett så är Katalonien inte någon ursprunglig del av Spanien utan har erövrats av spanjonerna gång efter annan. Så det handlar inte om någon "inre" spansk angelägenhet, som man från Madrids sida vill ha det till - lika lite som att Ukraina dom baltiska länderna kan betraktas som en inre rysk angelägenhet. 
Dags att EU tar sitt förnuft till fånga och snabbt erkänner det självständiga Katalonien innan vi riskerar att på nytt få ett blodigt krig i Europa. 
Sverige och dom nordiska länderna borde skyndsamt gå i bräschen för ett snabbt erkännande av Katalonien!
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar