Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 25 oktober 2017

Seg dag i kommunstyrelsen

Segt möte i kommunstyrelsen igår. Höll på från klockan nio på förmiddagen till halv sju på kvällen. Med undantag från en timmes lunchpaus och en halvtimmes paus för fika på eftermiddagen. Tjugo punkter på dagordningen inklusive förslag till nästa års budget är mycket. 
Utöver budgetförslaget så blev det stora diskussionsämnet en presentation från kommunens "fastighetsstrateg" Maria Drott om hur man skulle kunna riva merparten av Åkeboskolan och hyra ett antal skolmoduler och sätta upp där istället. Är väl inte riktigt det som lärarna önskat sig av det öppna brevet att döma, skulle förvandla skolan till en byggarbetsplats under åtskilliga år och dessutom på sikt kosta betydligt mer än tidigare presenterade alternativ (renovering eller total nybyggnation). Beslut tas i januari och men dessförinnan har nu ett möte utlovats i Löttorp, där lärare, löttorpsbor och annan intresserad allmänhet ska få komma till tals.
När mötet pågått så länge så att  ledamöterna hade uppnått maximalt dagsarvode, så började ledamoten Marcel van Luijn (M) skruva på sig och ville gå hem. Han begärde ordningsfråga för att begränsa det hela och hade inte svårt att få kommunstyrelsen med sig på det, så dom återstående ärendena - om varför hundra grundskoleelever som bor i Borgholms kommun istället gör sin skolgång i annan kommun samt ett medborgarförslag om att flytta tillbaka sexorna från Slottsskolan till de olika mellanstadieskolorna - hastades ganska snabbt igenom. Det ena blev lagt till handlingarna utan att kommunstyrelsen tänkte göra något mer åt saken (!) och det andra skickades till kommunfullmäktige med förslag på fortsatt utredande, något som jag kallar långbänk. Här är några länkar till den som vill följa mötet i efterhand. 
AKT I (fram till lunch) Information från kommunchefen och en massa blandade ärenden, mot slutet om snabbfärja året runt mellan Byxelkrok och Oskarshamn
AKT II (mellan lunch och eftermiddagsfika) Budgetförslag 2018
AKT III (efter eftermiddagsfikat) Avslutning av budgetärendet med nästa års taxor, utlovad renovering av Åkerboskolan, "flykten" av grundskolelever över kommungränden och medborgarförslag om återflytt av sexorna.
Ingen publik som följde föreställningen på plats. Det är förstås enklare att följa det hela på webben. 
Skönt att man hade nära hem när det hela var över! 

1 kommentar:

  1. Jag tycker att du kan vara ärlig och berätta för dina läsare varför jag önskade att sammanträdet inte skulle ta onödig mer tid än till kl 18:30 (vilket även framgår från inspelningen). Min son fyllde år och jag ville gärna se honom innan läggdags, och sedan skulle jag packa innan en mycket tidig morgon då vi skulle på en välbehövlig semester.
    Att hänvisa till arvode som argument är lågt Per.

    SvaraRadera