Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 18 november 2017

Ett tack till Stina-Clara


Vill gärna uttrycka min tacksamhet till Stina-Clara Hjulström för det fina erkännande som jag fått från henne på Åsiktssidan i dagens nummer av Ölandsbladet.     
Det känns skönt att det finns dom som visar uppskattning för att jag vill engagera mig. Det är det minsann inte alla som gör, i vart fall inte i politikerkretsar. Lika lite som att man från politikerhåll förstått att rätt uppskatta och ta tillvara Stina-Claras brinnande och fantastiska engagemang för en bättre demensvård.
Vi var tio olika representanter från nio partier i Borgholms kommunfullmäktige som en dag för ganska jämnt ett år sedan gavs tillfälle att lyssna på en synnerligen intressant och lärorik föreläsning av den kände geriatrikprofessorn Yngve Gustafsson vid en heldag kring demens på Strand hotell. Vi tio kommunpolitiker var inbjudna att deltaga i en avslutande paneldebatt om hur demensvården och äldreomsorgen borde vara. Som tack för vår medverkan fick vi var sitt exemplar av Jannika Häggströms bok om hur hon såg på demensvårdens möjligheter att förbättras med enkla medel samt en uppmaning att läsa boken och skriva var sin recension för att visa att vi verkligen hade läst den. En bra idé eftersom den boken är något som alla i politiskt ansvarig ställning borde läsa. 
Att ingen av de övriga nio brytt sig om att följa uppmaningen är ett tråkigt lågvattenmärke. Antagligen har dom inte kommit med några recensioner av den enkla anledningen att dom inte ens har brytt sig om att läsa boken. 
Att just dessa politiker som så tydligt visat sitt bristande engagemang sedan har haft mage att nu i höst sätta sig att ingå i en fullmäktigeberedning för att  - som det låter så fint inför valåret 2018 - "skapa Sveriges bästa äldreomsorg i vår kommun" är ju rena hyckleriet och luktar valfläsk så att det stinker. 
Samtidigt kan tilläggas att har dom lagt stor möda på att hålla mig utanför beredningsgruppen. Dom vill uppenbarligen inte ha någon med som tar den uttalade uppgiften på fullaste allvar. 
Förmodligen resonerar dom rent strategiskt att om den verkligt goda äldreomsorgen blir förverkligad, så funkar den inte längre som valfläsk att locka nya röster med.
Det känns ju inte precis som någon höjdare att bli gammal i en kommun som styrs av så cyniska och korttänkta politiker. 
Vad dom missat är dock att en dag kanske dom själva blir gamla och kan bli i behov av en god äldreomsorg.
Kommentarer 

2 kommentarer:

  1. Hej Per,
    Stina Clara var en höjdare när hon tjänstgjorde i Täby också.
    Må bäst!
    Monica

    SvaraRadera