Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 2 december 2017

Dåtid Öland fegar ur, ställer inte längre upp på debatter. Uteblev från givande möte med lärarna. Oförskämt mot både arrangörer och dom som kommit för att lyssna och kanske få ställa frågor!

                               
Dåtid Öland - Tysta bänkens parti*- höll sig hemma från skoldebatten i torsdags. Tydligen ansåg man i förväg att debatten som Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och Kommunal tillsammans hade ordnat i Folkets hus igår var en "meningslös" debatt (för att citera Dåtid Ölands egna ord). 
Så tyckte dock inte vi som var där, i vart fall inte jag. Tvärtom var det mycket meningsfullt att få veta hur man från lärarnas sida upplever sin arbetssituation och hur man tycker att den borde vara.
Nedanstående saxar jag ur ett officiellt uttalande från Dåtid Öland på deras egen FaceBook-sida i onsdags - där det tyvärr inte tillåts några kommentarer från några andra än dem själva: 
"Framtid Öland deltar inte i fler meningslösa debatter.
Att delta eller ej i politikerdebatter är något vi diskuterat flertalet gånger i Framtid Öland. Under vår partihelg i oktober bestämde vi till slut för att inte ställa upp i flera om inte upplägget för dessa förändras. När vi delade med oss om våra tankar fick vi till oss att det är ändå bättre att delta. Vi deltog trots vårt beslut på Demensföreningens anordnade dag på Strand hotell. Den så kallade debatten visade återigen att de inte tillför de som kommer att lyssna speciellt mycket. Det blev bara en tävling att visa upp sig eller som något parti såg det som ett sätt att marknadsföra sina aktiviteter (som ju inte ens hade med debattens fokusområde att göra).
------------ "
Att en vänsterpartist efter att debatten på Strand hotell i förra veckan (om framtidens demensvård) var avslutad passade på att nyttja mikrofonen till att göra reklam för ett annat möte som hans parti själva hade ordnat (om nya sätt att bygga bostäder) kändes i och för sig ligga ganska så vid sidan om det aktuella temat. Men att ta det som ett skäl - som Dåtid Öland nu har gjort - för att bojkotta debatter dit dom har blivit inbjudna är väl ändå lite magstarkt och oförskämt mot både arrangörer och dom som kommit för att lyssna och kanske ställa frågor.
Det vore bättre om Dåtid Öland erkände hur det egentligen ligger till - att dom inte längre är någon "framtid", att dom nu är dåtid och passé och att dom inte uppfyllt sina väljares förväntningar - och att det är därför som dom fegar ut från debatter!
I övrigt inleddes kvällen i Folkets hus med att dom som kommit dit fick lyssna på vad som kulturskolans rektor Oscar Roslund presenterade som VÄRDENS BÄSTA KÖR, nämligen Cool Kids Club som framförde tre svängiga körstycken - en upplevelse som fisförnäma Dåtid Öland missade genom att utebli. Så blir det när man fegar ur. 
Världens bästa kör finns i Borgholm
Visst kan vi glädjas över att vår kommuns skolor ligger bra till i årets rankning från Lärarnas Riksförbund. Men det framkom väldigt tydligt under kvällen att lärarna - och inte minst förskollärarna - vid sidan av sina egentliga uppgifter får utföra allt fler uppgifter som likaväl vem som helst annan kunde utföra och som inte kräver någon särskild utbildning, vilket skapar onödig stress och försvårar för verksamheten. Utbildningsnämndens ordförande Lennart Andersson låtsades som om detta var något alldeles nytt för honom. Det är inte bra om skolans ansvariga politiker och dom som arbetar ute i skolans verksamheter lever i helt skilda världar. 
Att det bland lärarna finns en önskan om att i återinföra dom så kallade pedagogiska måltiderna inom hela grundskolan (och inte bara för dom lägsta åldersgrupperna) - där lärarna inte själva ska behöva betala (!) för att dom deltar - framstod också tydligt. 
Dessutom kan det bli ödesdigert om lärare i vår kommun ska fortsätta att lönemässigt ligga sämre till än lärarna i Kalmar.   
Vi måste se till att kunna behålla både våra skolor och förskolor, såväl som våra lärare och våra elever. Vi har en hel del att ta till oss av det som sades i torsdags. 
Suddigt foto: Per Lublin

*) Fotnot: Dåtid Öland är ett namn som jag tidigare i år fick höra från en besviken väljare från norra Öland som vid förra valet - som så många andra nordölänningar - hade röstat fram ett parti med ett snarlikt namn - men med annan innebörd. Tycker att benämningen Dåtid Öland passar betydligt bättre på det partiet än det som dom själva valde när dom startade. Det parti som jag med visst fog en tid efter valet även har kallat Tysta Bänkens parti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar