Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 2 december 2017

En spark i arslet på medborgarna från politikerna som inte gick med på sänkta sopavgifter. Utmärkt insändare i Ölandsbladet

Ylva Olofsson som driver pensionatet och vandrarhemmet Villa Sol i Borgholm har bidragit till dagens Ölandsbladet med en alldeles utmärkt insändare. Så här skriver hon:
Sluta prata, sänk soptaxan!
Såg i dagens blad att inför 2018 är ”soptaxan oförändrad”. 
Man blir förbannad! Jag har ett miljötänk på min anläggning ända sedan starten 2009 med full källsortering av avfall. Kör alltså till Kalleguta deponi med bilen fullproppad med jämna mellanrum. 
Komposterade själv i behållare tills ”gröna påsarna” infördes, sopvikten ökade betydligt såväl som taxan men använde påsarna i den fasta övertygelsen att det som sades bli biogas också blev det. 
Hur det sedan blev vet vi ju nu, tack vare ÖB:s goda grävande journalistik! Och alla politiker och tjänstemän var SÅÅÅ ledsna och bedrövade över sakernas tillstånd och bad SÅ mycket om ursäkt.. Ord, ord, bara ord... 
Jag tillhörde dem som svor men som ändå troget och träget trots ALLT har fortsatt att använda de gröna påsarna. 
Misstag sker och fel blir det ändå ibland, hur väl man än vill...MEN...Då tycker jag att det hade varit VÄLDIGT KLÄDSAMT om dessa politiker/tjänstemän nu tagit möjligheten att göra något riktigt konkret för att visa hur ledsna de är för den uppkomna situationen genom att SÄNKA soptaxan, säg åtminstone för ett eller rentav två år!  
Det är så fruktansvärt pinsamt att höra krumbukterna och att allt tydligen bara ska fortsätta som vanligt(?), utan återbetalning, utan någon kompensation överhuvudtaget som det tycks.  
Människor blev förda bakom ljuset och det är så ojuste! 
YLVA OLOFSSON
Håller fullständigt med Ylva. Så rätt hon har. En rimlig sänkning av soptaxorna vore på sin plats under ett eller ett par år med tanke på vad som har hänt - eller snarare inte har hänt men som folk ändå har fått betala för. Dessvärre var jag ganska ensam i kommunfullmäktige om att tycka så, när taxorna nyligen skulle fastställas för nästa år. 
I praktiken gav politikerna en spark i arslet på alla medborgare som låtit sig luras genom att politikerna inte ville kompensera på något sätt. 
Fina och beklagande ord är en sak, men kompensation är något annat. 
Kommer göra vad jag kan för att taxebeslutet blir omprövat och att våra lurade medborgare får kompensation! Politikerna ska bara inte få sopa det inträffade under mattan med några överslätande ord och låta det vara glömt så lätt!

1 kommentar:

  1. Visst har hon rätt. Det kommer att kosta kommunen en del förstås, och skattebetalarnas pengar skall användas förnuftigt, men Kommunen/Borgholm Energi har brutit ett avtal med kommuninnevånarna, och bör därmed vara skadeståndsskyldiga. Återbetalning är en komplicerad historia, varför en sänkning av taxan är den smidigaste lösningen.

    SvaraRadera