Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 11 januari 2018

En Allmänhetens frågestund borde finnas även i kommunstyrelsen och nämnderna. Avgörs i fullmäktige på måndag

Allmänhetens frågestund finns numera alltid som en punkt på dagordningen i början av varje kommunfullmäktigemöte. Så även på årets första möte nu på måndag. 
Men då kommer det även upp ett förslag om att även införa en allmänhetens frågestund som inledning på kommunstyrelsens och nämndernas öppna möten. 
Många människor tycker att det känns besvärande att kliva upp i en till talarstol och prata i mikrofon inför kanske femtio personer och avstår därför är många gånger Allmänhetens frågestund snabbt avklarad eftersom det inte finns någon i salen som vill ställa sig upp och fråga. 
Få känner heller till att man kan lämna in en lapp med sin fråga i förväg och då inte ens behöver vara där.
Allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige är likväl en viktig ventil som vi ska vara rädda om och behålla. Då och då dyker det också upp någon fråga med högaktuellt innehåll. Där kan också onödiga frågetecken bli uträtade . 
Att även införa en frågestund för allmänheten vid kommunstyrelsens och nämndernas öppna sammanträden vore ett bra komplement. För närvarande är det ingen av nämndeordförandena som sitter med i kommunfullmäktige och dom kan således inte finnas till hands där för att svara på frågor där som berör just den nämndens område. Sådana frågor kan därför kännas bättre att ställa vid ett nämndemöte - och där skulle man kunna fråga utan att behöva ställa sig i en talarstol och tala inför så många människor. Nu när kommunstyrelsens och nämndernas sammanträden blivit öppna för allmänheten att närvara vid, så bör allmänheten ges möjligheten att ställa frågor även där!
Tycker Per Lublin
Kommentarer  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar