Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 9 januari 2018

Kris för LSS i kommunen

Med viss förtvivlan blev jag igår uppringd av en person med god inblick i hur LSS (Lagen och stöd och service till vissa funktionshindrade) fungerar i vår kommun - eller rättare sagt inte fungerar. Verksamheten saknar nämligen fungerande ledning. Uppringaren hade med ljus och lykta - och dittills förgäves - försökt få ta tag i någon för att få berätta om hur det låg till.
Situationen beskrevs som ohållbar både för personal, personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. När personal blir sjuka finns det ingen som tar ansvar för den situation som uppstår. Saken blir inte bättre av brist på vikarier eller nödlösningar som att andra får hoppa in och jobba övertid med dubbla pass. I längden leder till det sistnämnda till ännu fler sjukskrivningar - p g a att arbetssituationen blir än mer ohållbar - och i slutändan blir det de funktionshindrade och deras anhöriga som drabbas. 
Så får det naturligtvis inte vara. Socialnämndens arbetsutskott - med det yttersta politiska ansvaret - ska ha årets första möte den 17 januari. Uppmanar dem att ta upp detta vid sitt möte. Verksamheten måste naturligtvis ha en fungerande ledning och självklart måste man se till att det finns vikarier att kalla in vid behov. Skäliga anställnings- och lönevillkor är ett bra sätt att få tag i både fast personal och villiga vikarier. 
Att politikerna i arbetsutskottet nu ser till att lösa situationen vore väl en bra julklapp i efterhand till alla dom drabbade!
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar