Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 5 maj 2018

Mars och april i sammandrag

Efter mars har jag inte skrivit någon månadssammanställning, så nu tänkte jag slå ihop två flugor i en smäll - d v s sammandrag för både mars och april samtidigt. 
För övrigt handlar det ju den tiden på året när dom första flugorna börjar visa sig. Och höras. Surrande och irriterande. Och det kan ju vara i såväl mars som april. 
Så det passar ju faktiskt bra med två flugor i en smäll. 
                                   
  • Första mars hölls det sista av fyra så kallade "dialogmöten" som den så kallade "Beredningen för Sveriges Bästa Äldreomsorg i Borgholms kommun" skulle hålla, denna gång var det  i Runsten och med endast 4 besökare. Vid alla dessa möten utlovades återträffar  vid uppgivna datum i början av maj kring hur långt man kommit!
                                 
  •           Både i mars och i april har jag haft nöjet att få leda välbesökta historiekvällar på Strand på ämnet "Minnen bland handlare, bodknoddar och springschasar" i Borgholm. Roligt med uppskattande publik och att vara ute bland folk där det inte handlar om politik! 
                           
  •           Familjen Rylanders bejublade föreställning från förra året - "Störst av allt är kärleken" - gjorde i repris i år i Drabantsalen en lördag i mitten av mars
                                         
  •           Kommunfullmäktige i Borgholm beslutade den 19 mars med knapp majoritet (S + M + V) - efter två och ett halvt års långbänk - att avslå ett medborgarförslag från Julius Sääf (som under mellantiden hunnit bli föreståndare på Himmelsberga) om att återföra klass 6 från Slottsskolan till mellanstadieskolorna
                                   
  •            Kommunfullmäktige beslutade samma kväll att banvaktsstället "Lyckås" skulle säljas - utan att ta hänsyn till föreningen Ölands Järnvägs visade intresse att ta över och rusta upp banvaktsstugan för att göra stället till ett museum för allmänheten
                                       
  •           Den kvällen utsåg kommunfullmäktige ytterligare en gubbe som ledamot i Socialnämnden efter avgående ledamoten Charlotte Håkansson van Luijn (M), varefter denna nämnd består av 8 gubbar och endast en  kvinna! 
                                             
  • Första april var en söndag, så då kom vare sig Ölandsbladet eller kalmartidningarna ut . Vi kunde därmed ha sluppit aprilskämt i lokala media om det inte hade varit för Lubbes blogg. Det är  dock ovisst hur många som egentligen lät sig luras av bloggens aprilskämt om gratis öl vid invigning av en ny bar på Strand eller om mötet på Solliden mellan Donald Trump och Kim Jong-Un och därav föranledda trafikavstängningar

  • Samma dag - som också var påskdagen - så spelade kung Bore ett sista spratt genom att bjuda på vit påsk! 

  •           Den 4 april hade dock våren äntligen kommit till hela Öland. Den 19 mars till norra Öland, den 29 mars till Borgholmstrakten och den 4 april slutligen till Rälla och Mittlandsskogen m m
 
  •       Den 10 april skulle årets valsedlar vara spikade, vilket alla kommunfullmäktiges partier klarade av utom Mp, som valde att kasta in handsken i Borgholms kommun
                                     
  •       Sedan kom nyheten att den "nye" turistchefen - den senaste i raden av misslyckade sådana - Staffan Smedfors sagt upp sig (eller kanske fått sparken). Visar att det knappast går att få bättre kompetens genom att hela kommun-Öland anställer chefsperson gemensamt än om de både kommunerna anställer chefspersoner var för sig! 

  • Ett dåligt besökt centermöte för hela Öland samlat i Runsten och ett fullsatt möte i Högsrum om vägen genom Rälla visar att lokala frågor intresserar folk betydligt mer än partipolitiska möten.

  •     Den så kallade "Beredningen för Sveriges Bästa Äldreomsorg i Borgholms kommun" begärde i början av april - och fick av kommunfullmäktige den 16 april beviljad - förlängd tid till från tidigare beslutat senast den 30 juni till den 30 september att presentera sina förslag. D v s till efter valet! Samtidigt meddelades att de utlovade återträffarna i början av maj ställs in för att istället hållas dagarna efter valet i september. Vilket med all tydlighet visar att alltsammans bara är en bluff för att försöka hålla äldrefrågorna borta från den kommunala valdebatten och att man uppenbarligen inte ha något av betydelse att komma med.

    Kuppförsök (S) i kommunstyrelsen att bestämma hur den framtida Åkerboskolan ska utformas utan att detta först ska kunna bli föremål för debatt utanför kommunstyrelsens väggar misslyckades genom inriktningsbeslutet bordlades till kommunstyrelsens nästa möte i slutet av maj med röstsiffrorna 6 - 4
                                       
  •        Dåligt visat intresse från kommunens politiker att besöka SPF Seniorernas debatt på Strand om den framtida åldringsvården i kommunen
                                 
  •       Ingen information i KommunNytt om att KLT:s seniorokt á 100:- för 30 dagar även gäller på samma sätt inom Närtrafiken som för vanliga bussar och tåg, trots att kommunalrådet Ilko Corkovic (S) vid senaste kommunfullmäktigemötet garanterat att sådan information skulle finnas med.

  • Ihållande ösregn, blixtar och dunder störde firandet på Valborgsmässoaftonen. Såväl det traditonsenliga majbålet som fyrverkeriet vid Slottsruinen fick ställas in. Teologiska misstankar föreligger om att det var avsatte landshövdingen Stefan Carlssons fel.
                                 
Och nu hoppas vi att maj månad ska bjuda på bättre väder!
 

 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar