Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 31 augusti 2017

En hederlig tjurskalle med framåttänk

Idag lär kanske en och annan gammal centerpartist sätta morgonkaffet i vrångstrupen när dom breder ut Ölandsbladet och får läsa att deras partiledare i kommunen, Stig Bertilsson, 64 år ung, tänker sluta och låta någon annan få bli centerns förstanamn.
Säga vad man vill om Stig Bertilsson, men han är något så ovanligt som en hederlig politiker som säger vad han tycker. Även om man inte alltid gillar det han säger så vet man att det är ärligt, inget hycklande där inte! Och det har jag alltid uppskattat hos honom. Många kanske har upplevt honom som en tjurskalle. Må så vara, men isåfall en hederlig tjurskalle! Och vem har inte varit tjurskallig ibland? 
Stig har alltid försökt vara positiv och tänka framåt - utan att snegla så mycket i backspegeln - och därmed säkert inspirerat många! Det ska satsas och det måste hända saker, ifall Stig ska vara riktigt nöjd. Och han har levt som han har lärt. Trots svåra motgångar i tillvaron på senare år, nu senast ladugårdsbranden, så har han aldrig givit upp. Nya ladugården är en mönsteranläggning av modernaste slag, en jättesatsning som blev klar i somras. Och han har väl varit bland dom första som visat framtidstänk genom att satsa på elbil.
Stig har haft det tufft i politiken. När han fick efterträda Roland Larsson som kommunalråd var han redan självskriven i den rollen och hade bl a varit ordförande i ungdomsförbundet i många år. Centern var på den tiden något av det "statsbärande" partiet i kommunen, och Stig - då 38 år - stod på tur, när Rolando med uppnådd fallskärm övergick till en behagligare tillvaro på golfklubben. Stig hade aldrig kunnat ana att han i nästa val skulle bli utslagen av socialdemokraterna. Än mindre att centern inför valet tre år senare hellre ville satsa på ett annat toppnamn än honom för att återta makten. 
När den först tilltänkte nye centerledaren, lantmätaren Inge Jonsson backade ur för att kommunalrådsarvodet inte kunde mäta sig mot den lön som han skulle få som lantmäterichef, så blev det istället Lillebill Grähs som fick bli centerns förstanamn och som blev kommunalråd i samband med att centern återtog makten - och som för övrigt blev alldeles utmärkt som kommunalråd.
Stig fick ordförandeposten i Borgholm Energi som tröst.
Lillebill utmanövrerades dock redan vid nästa val av Lisbeth Lennartsson som bedrev ett fult intrigspel i valrörelsen, lyckades sedan vinna på "kryss" och därmed fick vår kommun ett kommunalråd som var insmickrande och full av falskhet och Stigs raka motsats. Efter två perioder hade väljarna tröttnat på Lisbeth och centern gjorde ett uruselt val. Lisbeth lyckades dock behålla kommunalrådsposten med ett nödrop, men inför senaste valet var det kört för henne. Stig sattes upp som första namn på centerns valsedlar, men det var för sent. Det hjälpte inte. Centern gjorde en riktig brakförlust vid valet och sopades till och med bort från arbetsutskotten. Stig förlorade även sin plats i BEAB:s styrelse. Väljarna - och valsegrarna - var synnerligen trötta på Lisbeth Lennartssons styre och det gick ut över Stig och övriga centerpartister. 
Ändå har Stig oförtrutet kämpat vidare i sin nya roll - som vanlig enkel ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen - och utan andra uppdrag. Han har ett starkt driv och skulle säkert hålla för en runda till! 
Stig förtjänar nog en omvärdering! 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar