Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 5 augusti 2017

Vad bidde det då, Tödde? Dags att kommunalrådet vågar släppa prestigen och säga stopp och belägg!

Bra att Ölandsbladet - medan tid ännu är - tar upp det här med Kronomagasinet i Borgholm (för övrigt stadens äldsta på plats bevarade byggnad - som om två år kan fira sitt tvåhundraårsjubileum). 
Dagens artikel i bladet handlar i korthet om att det sedan många år tillbaka finns ett kommunfullmäktigebeslut som i princip går ut på att försöka omvandla det kommunägda och illa nyttjade Kronomagasinet till ett kommunens kulturhus för alla med plats för olika kulturaktiviteter. Något som många kommunmedborgare har sett fram emot. Sedan har saken stötts och blötts på tjänstemannanivå både hos kommunen och länsstyrelsen och hos en mindre grupp politiker och slutat i en halvmesyr - som kommunfullmäktige inte har fått ta ställning till - och som innebär att det mesta av Kronomagasinet kommer att få stå oanvänt och resten utnyttjas som lokaler för Kulturskolan (f.d. musikskolan, som för närvarande huserar i Folkets hus). 
På tjänstemannanivå tycker man tydligen detta "kommer att bli bra", trots att denna fantastiska byggnad som Kronomagasinet faktiskt är med sina stora ytor och sin historiska bakgrund inte får komma till sin rätt som ett kulturhus för alla, så som tanken ju var med kommunfullmäktiges beslut den gången. 
Nu visar det sig  dels att Kulturskolan faktiskt helst skulle vilja stanna kvar I Folkets hus, och dels att Folketshusföreningen vill sälja Folkets hus med tillhörande tomt till kommunen. Annars säljs det på den privata marknaden.
Kommunen skulle därmed kunna köpa Folkets hus och kunna låta kulturskolan få vara kvar - utan hyreskostnader till Folketshusföreningen - och samtidigt därmed kunna se till att biografverksamheten kan fortsätta och där kommunala medel redan satsats för att möjliggöra den senaste moderniseringen. Dessutom finns det utrymme på den stora tomten att vid sidan av Folkets hus uppföra hyreshus med välbehövliga hyresbostäder med rimlig hyresnivå.
Men kommunstyrelsen har redan före sitt sommaruppehåll hastigt och lustigt - och utan att föra frågan tillbaka till kommunfullmäktige - givit grönt ljus för det ganska så överraskande förslaget från tjänstemannasidan och därmed har det plötsligt gått någon slags prestige i saken. Plötsligt är det väldigt brådskande att genomföra halvmesyren till varje pris, även om det verkar obegripligt. Sex miljoner är redan budgeterade och mer lär det få kosta.
Klipp ur Ölandsbladet idag. Påminner lite om:
- Det bidde inget kulturhus.
- Vad bidde det då, Tödde?
- Det bidde en kulturskola, Mödde...
Kommunalrådet lko Corkovic säger till Ölandsbladet att klockan är "fem över tolv". Men ännu har klockan inte slagit tolv, ty inga kontrakt är skrivna och därför går det ännu att tänka om. Halvmesyrer är sällan bra och för det mesta bortkastade pengar, i synnerhet när det redan nu finns en bättre lösning. Så nu gäller det att kommunalrådet visar att han kan släppa prestigen och säga stopp och belägg innan något kontrakt är undertecknat! 
Vi har redan väntat så många år på att få ett riktigt kulturhus, så vi kan gott vänta något år till bara det blir bra och Kronomagasinet kan bli det kulturhus för alla, vilket med lite sunt förnuft skulle kunna åstadkommas, och som borde kunna invigas lagom till husets tvåhundraårsjubileum! Samtidigt som Kulturskolan kan få det som den vill och bli kvar i Folkets hus. Alternativet halvmesyren - att medborgarna blir blåsta på sitt efterlängtade kulturhus - är ju bara alltför trist att tänka på!
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar