Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 4 oktober 2017

Hur tänkte BEAB egentligen? Och varför så bristfällig information om sorteringen?

Enligt vad jag har fått fram så beställde  Borgholm Energi (BEAB) endast 3000 behållare för dom gröna påsarna för tre år sedan när matavfallsåtervinningen skulle börja. Trots att det inräknat "delårsboende" finns cirka 10 000 hushåll i kommunen. Behållarna skulle folk sedan få avhämta i Kalleguta (alternativt på återvinningen i Mellböda).  
Hur tänkte man sig egentligen från BEAB:s sida? Att folk skulle sätta sig i sina bilar för att genast åka till Kalleguta och hämta sin lilla plastbehållare? Och dom som inga bilar hade, skulle dom kanske komma åkande dit med färdtjänsten? Fortfarande har tydligen BEAB bortåt ett tusental av behållarna liggande i lager till ingen glädje, så det var nog inget lyckat drag att folk själva skulle få åka och hämta dem.
Sedan har ju informationen till allmänheten om hur matavfallsåtervinningen går till - och vad som krävs för att den ska fungera - varit minst sagt bristfällig. Visst har väl vi medborgare tittat lite i den årliga väggalmanackan som skickas ut till hushållen, men inte många av oss har nog förstått vikten av att allt hushållsavfall måste lämnas i noga ihopknutna plastpåsar (inte bara matavfallet) för att sorteringen ska fungera och att sorteringsbandet skulle stoppa och bli stående vid förekomst av löst liggande avfall. Vem bär ansvaret för den dåliga informationen och för att det inte kom att fungera?
Bortsett från detta så har ju Kalmarsundsregionens Rehållning (KSRR) fakturerat  fyra miljoner extra för en sorteringsverksamhet som inte alls har ägt rum!
Det finns lite att fundera över nu när Borgholm Energi om en timme - klockan 8.30 - ska ha extra stämma på Badhusgatan - dit allmänheten är välkommen!  
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar