Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 4 oktober 2017

Några frågor som Carl Malgerud ska få besvara


Efter den väldigt knappa information som styrelseordförande Carl Malgerud lämnad vid Borgholm Energis (BEAB:s) extrastämma i morse, så var det bara att gå hem och skriva ner ett antal relevanta frågor i form av interpellationer som Malgerud ska få besvara inför kommunfullmäktige. 
Började lite lätt med en interpellation som handlade om den dumsnålhet som visat sig prägla BEAB:s satsning på matavfallsåtervinning. Medan man från det kommunala bolagets sida varit beredd att varje år enligt kontrakt lägga en och en halv miljon i extrakostnad för matavfallsåtervinningen till Kalmarsyndsregionens Renhållning (KSRR) - som man sedan tar ut av hushållen i fprm av höjda soptaxor - så har man snålat man in på inköp och distrubition av sådant som behövs för att underlätta att det verkligen blir en bra sortering i hushållen, en grundförutsättning för att det är någon idé att med optisk sortering på slutstationen. Att snåla in med cirka hundra tusen spänn mot hushållen, vilket sedan totalt sabbar en verksamhet som man betalar miljontals kronor för, verkar ju inte särskilt väl genomtänkt. Särskilt som det kostar det kommunala bolaget exakt lika mycket om 90 procent av hushållen sorterar ut sitt matavfall eller om det bara är 10 procent som gör det. Så här har jag skrivit i den interpellationen till Carl Malgerud:  
Eftersom jag var och lyssnade på Borgholm Energis extra bolagsstämma idag och inte tyckte mig bli särskilt mycket klokare på din inledande information med anledning av den av Ölandsbladet avslöjade skandalen kring vårt matavfall och heller inte blev särskilt imponerad av att du försökte skylla på förra årets vattensituation, så känner jag mig föranledd att be dig besvara ett antal frågor. Jag börjar med följande:

Hur kan det komma sig att BEAB endast beställde 3000 behållare för gröna matavfallspåsar när det - inräknat dom delårsboende - faktiskt finns cirka 10 000 hushåll i kommunen? Var det inte meningen att alla skulle ges samma möjlighet att särskilja sitt matavfall från annat hushållsavfall?   
Och varför beställdes endast 1000 lock till de 3000 behållarna? Är det inte så att snålhet ibland bedrar vishet? Behållarna kostade 16 kronor styck och med lock blev det 5 kronor och 50 öre extra om du undrar.   
Vad var det som gjorde att BEAB valde att inte distribuera ut behållare och påsar till alla hushåll utan istället hänvisade folk att hämta sina behållare i Kalleguta / resp. återvinningsstationen i Mellböda? Är det förklaringen till att endast cirka 2000 av de 3000 behållarna blivit avhämtade och närmare 1000 fortfarande finns kvar i BEAB:s förvar?     
Varför har BEAB inte gått ut med tydlig information till hushållen om hur viktigt är att allt hushållsavfall lämnas i noggrant ihopknutna påsar (även sådant som inte är matavfall) och att löst liggande avfall orsakar stopp i sorteringen hos KSRR? 
Borgholm den 4 oktober 2017
Per Lublin
Sen forsatte jag med ännu en interpellation till samme Carl Malgerud, där det handlade om hur man från BEAB:s sida har agerat i förhållande till KSRR. Inledningen var i stort sett likadan. Men så fortsatte jag med ett par frågor på ett lite känsligare område:
Hur kan det komma sig att vare sig kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige har informerats om problemen med KSRR och matavfallshanteringen?
Har kommunledningen informerats i ett tidigt skede och isåfall när och vilka i kommunledningen?   
Om inte, så isåfall varför inte?  
Slutligen ytterligare en interpellation med liknade inledning med frågor till Malgerud angående hur BEAB har följt upp det hela hos KSRR:

När och hur har du fått veta om de olika problemen med matavfallshanteringen samt om den oriktiga fakturering som skett?
Hur har den lämnade informationen i olika skeden följts upp från din sida gentemot KSRR?   
Om lämplig uppföljning har uteblivit, så isåfall varför?   
Har kontakt med jurist tagits i denna sak innan Ölandsbladets avslöjande och i så fall när? 
Anser du att denna sak kräver politiskt ansvar?
Samtliga tre interpellationen ingavs undertecknade i Stadshusets reception innan eftermiddagen var slut. Nästa kommunfullmäktigesammanträde är måndag den 16 oktober. Då ska Carl Malgerud få svara på frågor! 
Och bästa Malgreud & Compani. släng nu inte frågorna i gröna påsen! Dom ska inte brännas ihop med övrigt hushållsavfall! 
Grön påse i snålt inköpt behållare
som inte distribuerades ut till hushållen
Foto: Per Lublin 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar