Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 23 oktober 2017

Ny utställning på Galleri 13. Bra för nativiteten, sa Kalle Bern

På lördagseftermiddagen var det vernissage på Galleri 13 och jag är glad att jag kunde med då. 
Galleriet är stilfullt inrett i ett av stadens äldsta hus och som konstgalleri ett välkommet nytillskott. För konstintresserade borgholmsbor utan bil så hade utbudet så här års annars varit tämligen magert efter att Galleri Svalan nu fått luft under vingarna och är under flykt till Kalmar.
Gårdagens vernissage bjöd i nedervåningen på måleri av unga konstnärslöftet Lina Högström med bl a miniatyrporträtterade i olika situationer och Eva Sundman med en hel del naturmystik. Utan att ha känt varandra tidigare så kompletterar dom varandra på ett fint sätt. Där kan galleristen Christina Edvardsson få till det.
Lina Högström med ett av sina verk
Något från en av Eva Sundmans väggar
Lina Högström och Eva Sundman med galleristen i trappan
Och på övervåningen huserade borgholmsbon Berndt Bengtsson - i Borgholm kanske mest känd som "Skeppskalle" - som presenterade föremål från sitt brokiga liv som bl a modekung på sextio- och sjuttiotalen. Där invigningstalade återflyttaren Kalle Bern - numera bofast i Resedan - som på sin tid tog över efter Wikestams i Borgholm och öppnade Berns. En mångsysslare som därefter blev ledande politiker i Älvsjö utanför Stockholm och efter dom lokalpolitiska åren där uppe numera kan titulera sig "borgmästare emeritus".
Man kan lugnt säga att Kalle Bern kryddade sitt invigningstal med underhållande episoder från den tid när han hjälpte Berndt Bengtsson med marknadsföringen av de bengtssonska skapelserna. Bl a handlade det vid något tillfälle om jeans med magnetgylf - som kunde användas av båda könen. Oväntade situationer uppstod dock för dansande par där båda hade sådana jeans, eftersom lika magnetpoler kom att ligga emot varandra så att gylfarna öppnade sig. Men det visade sig vara bra för nativiteten, lade Kalle till. 
Berndt Bengtsson (i röd täckjacka närmast i bilden)
och invigningskåserande Kalle Bern (vid bordet)
 
Utställningen på Galleri 13 pågår till och med den 12 november.
Foto: Per Lublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar