Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 27 november 2017

"Demensdag" på Strand hotell

I onsdags handlade hela eftermiddagen om demensvård i ett arrangemang av Ölands DemensföreningStrand hotell. Det inleddes med en intressant föreläsning av hjärnforskaren och doktorn Jenny Nyberg, som berättade att tvärt emot vad man tidigare trott så har det visat sig att det bildas nya hjärnceller hos människor hela tiden - och detta även hos äldre människor - förutsatt att människor får stimulans.  

Jenny Nyberg
- doktor i neurovetenskap
 vid Göteborgs universitet

Jenny framhöll också i detta sammanhang hur viktigt det är att de boende på våra äldreboende får komma ut och gå.
Eftersom sistnämnda nu för tiden är något som är skamligt försummat, mycket på grund av personalbrist, så får man hoppas att dom beslutsfattare som fanns i lokalen verkligen tog till sig av detta.
Sedan kom författaren Jannika Häggström upp på scenen och höll en härlig och inspirerande föreläsning helt utan trista så kallade "paverpåjjntbilder" (stavas Power Point). Det är Jannika som skrev ner den utmärkta bok* - baserad på egna efarenheter som demensvårdare - som vi politiker i en debattpanel fick var sitt exemplar av för ett år sedan och som tydligen ingen annan än jag behagade läsa**. Nu varvade hon med att sjunga visor och lyfte hela lokalen.

Lyfte lokalen
Originalet - intrasslad i mikrofonsladd

Som avslutning på eftermiddagen blev det en paneldebatt*** om framtidens demensvård mellan inbjudna kommunpolitiker i Borgholms kommun. Hörsammat inbjudan hade Sofie Loirendal (Dåtid Öland), Marcel van Luijn (M), Ulrika Lind (C), Ilko Corkovic (S) - alla tre självutnämnda att ingå i den fina åttamannaberedning för "Sveriges bästa äldraomsorg" där jag inte får vara med och bidra - miljöpartisten Bertil Lundgren och vänsterpartisten Ulf Laveskans (som valde att prata om något helt annat än debattens tema) samt undertecknad. Dagen till ära med Stina-Clara Hjulström som moderator. 
Politikerpanel. Fr v t h: Sofie Loirendal, Marcel van Luijn (dold bakom Sofie), min plats som var tom medan jag tog bilden, Ilko Corkovic, Bertil Lundgren och Ulf Laveskans
Varför vare sig någon kristdemokrat eller någon sverigedemokrat ställde upp i panelen. Varför dom inte gjorde det vet jag inte. Samtliga partier i kommunfullmäktige hade nämligen fått inbjudan att vara med. I mycket god tid dessutom. Särskilt förvånande att inte Arne Sjögren från KD fanns på plats eftersom han har lyckats mygla sig in i den självutnämnda beredningsgrupp som fått i uppdrag att ska skapa Sveriges bästa äldreomsorg i just vår kommun - och som jag inte får vara med i - och eftermiddagen på Strand dessutom borde ha varit mycket lärorik för honom.
Stor publik var det i alla fall i lokalen. Hoppas att det fanns folk i publiken som tyckte att fick svar på sina frågor även om det ofrånkomligen förekom en del svammel i panelen. Många bra frågor var det hur som helst.
Ett bra initiativ från Ölands Demensförening!
Teckningar och foto: Per Lublin 
*)  Fotnot 1:  Bokens titel: Som får ditt hjärta att sjunga. Vulkan förlag
**)  Fotnot 2:  Får hoppas att dom politiker som har kvar boken som dom fått  läser den nu istället! Den borde alla beslutsfattare läsa som på något minsta sätt har med äldreomsorg och demensvård att göra.
***)  Fotnot 3:  Paneldebatter mellan kommunpolitiker börjar bli en tradition som avslutning på dom årligt återkommande "demensdagarna" på Strand. Tror trots allt att det kan bidra till att politikerna skärper sig allt eftersom.
Kommentarer 

2 kommentarer: