Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 1 november 2017

Sen höst

Just idag kan vi konstatera att hösten nu är kommen till hela vår kommun, så även Borgholmstrakten och den öppna delen av norra Öland samt att den kom i fredags - den 27 oktober. Höstens ankomst räknas ju som den första av fem dagar i rad när dygnsmedeltemperaturen legat under 10 grader. Dessförrinnan hade den kommit till Runsten redan den 5 oktober och till Långlöt och Högsrum dagen efter den sjätte. Samt till skogsområdet norr om Löttorp ända upp till norra udden den 19 oktober. 
Och när hösten väl har kommit så räknas det som höst där ända tills det blir vinter - oavsett om det blir mellanspel av varmare dagar.
Idag är det också första dagen av den månad som förr kallades Vintermånad  - eftersom vintern ansågs komma då. 
Vinterns ankomst räknas enligt SMHI inträffa första dagen i en sammanhängande rad av fem med en dygnsmedeltemperatur vid nollpunkten eller därunder. 
Om vintern ska komma till oss redan nu i november återstår dock verkligen att se eftersom nu senast kom den till Öland först i början av februari och till norra Öland och östra sidan norr om kommungränsen kom den ju  inte alls.
Kam ju tilläggas att längst ner på södra Öland - Ottenby och södra udden - väntar man fortfarande på höstens ankomst! 
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar