Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 23 januari 2013

Vi måste GÖRA något mot otryggheten på norra Öland - närvarande polis är väl det minsta!


År 1858 var det också otryggt på norra Öland. I Norrböda blev ett gift par (mannen 58 år och kvinnan 56 år) ihjälslagna hemma på sitt ställe av en luffare från Småland som sedan tände eld på huset efter att ha tagit med sig lite av deras tillhörigheter. I resterna av det nedbrunna huset hittades de förkolnade kropparna. Luffaren blev sedermera gripen i Borgholmstrakten och ställd inför rätta vid tinget på Lundegård, dömd till döden och avrättad med halshuggning på Köpings klint 1859.
 
Ungefär etthundrafemtio år senare mördades ett par i ungefär samma ålder i sin bostad i Mellby i samma socken på norra Öland, varpå huset med kropparna brändes upp. Någon mördare har ännu inte dömts för dåden.
 
Ytterligare några år så mördas ännu ett par i samma ålder på norra Öland (i Flakeböle) vilket också avslutas med mordbrand där de döda kropparna jämte en hund bränns inne i parets garage.

Ingen är gripen.
 
Historien upprepar sig på ett synnerligen obehagligt sätt och ökar känslan av otrygghet bland människorna på det tämligen polisfria norra Öland.
 
Ursäkta, men nu måste polismyndigheterna se till att Löttorpsborna får en närpolisstation som det faktiskt fanns för något tiotals år sedan. Kommunens företrädare kan bara inte stå med armarna i kors och tugga tuggummi och klia sig i skallen.
 
Därför har jag idag lämnat in denna motion:
 


MOTION OM NÄRPOLIS PÅ NORRA ÖLAND

Till Kommunfullmäktige i Borgholms kommun 
I skenet av den senaste tidens händelser och ökad otrygghet på norra Öland framstår behovet av närvarande polis på norra Öland som alltmer uppenbart. Tillgänglig närpolis behövs i brottsförebyggande syfte. Människor måste kunna få känna sig trygga och veta att polis snabbt kan vara på plats om något skulle hända.
Det räcker inte med att Rikskriminalen kommer till norra Öland och utreder efter att bestialiteter redan har begåtts.
Om bovarna kan utgå från att närmaste polispatrull finns på andra sidan Ölandsbron och att risken att bli gripen på bar gärning är minimal på norra Öland, så blir norra Öland på ett oacceptabelt sätt attraktivt för allsköns kriminell verksamhet.
Jag föreslår att kommunfullmäktige beslutar
att understryka behovet av närpolis i Löttorp
samt att uppdra åt kommunstyrelsen att med kraft verka för en sådan polisetablering.
Borgholm mot slutet av januari månad år 2013
Per Lublin

Vill Du kommentera, klicka här!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar