Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 1 mars 2013

Bra förslag från ung medborgare!


I höstas införde utbildningsnämnden (som fått ta över ansvaret från tidigare kultur- och fritidsnämnden) en regel som utestängde alla dem som gått ut grundskolan (vilket man normalt gör vid 16 års ålder) från att vistas på kommunens fritidsgårdar, vilket bl a innebar att alla gymnasieelever blev utestängda. En idiotisk regel som skulle dela upp ungdomarna mitt i tonåren, så att dom inte skulle kunna ha trevligt tillsammans på en fritids- och ungdomsgård om dom befann sig på var sin sida av "gränsen".  Kompisar skulle få problem att umgås på sin fritid om den ene hade gått ut nian och den andra fortfarande gick kvar.
Ungdomar i Borgholms kommun mellan 16 och 18 år har därmed ingenstans i att träffas på sin fritid. Vid sexton års ålder stängs dom ute från fritidsgårdarna och först vid arton fyllda släpps dom in på puben och andra kvällsöppna ställen. Mellan sexton och arton hänvisas dom till gatan om dom inte vill sitta hemma. Och så finns det politiker i vår kommun som tror att Borgholm snart ska bli Årets ungdomskommun!!!
Ett medborgarförslag har nu lämnats in till kommunfullmäktige av unga Isabella Matovic i Borgholm som föreslår att alla under 18 år ska få komma in på kommunens fritidsgårdar. Till sitt stöd har hon bifogar en lista med namnunderskrifter från en lång rad drabbade ungdomar som inte får besöka fritidsgårdarna för att dom har gått ut nian.
I sin skrivelse ställer Isabella frågan:
" – Vart ska vi ta vägen? Speciellt nu i vintertid då man gärna inte vistas utomhus allt för mycket."
När den nya fritidsgården vid Slottsskolan invigdes förra året ställde hon frågan till en politiker som var där och fick då svaret att dom kan vara hemma hos varandra.
” – Är det rimligt att föräldrar eller en del ungdomar vill ha kanske tio ungdomar hemma hos sig, mitt i veckan eller på helger?” undrar Isabella och fortsätter:
” –  Alla vet att ungdomar har olika hemförhållanden och för en del ungdomar är fritidsgården det enda stället de kan vända sig till. Allt från att spela ett parti kort till att se en film med andra ungdomar och knyta nya band med yngre såsom äldre är väl ingenting man ska uteslutas från bara för att man fyllt en viss ålder?"
Isabella har helt nyligen hunnit fylla 18 år. Vi får hoppas att hennes medborgarförslag går igenom och att detta sker innan samtliga dom ungdomar mellan sexton och arton som skrivit på listan också har hunnit fylla arton!
 
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar