Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 8 mars 2013

Jämställdhet i Borgholms kommun?


En falskt tro är att bara för att det sitter ett antal kvinnor på ledande positioner i det kommunalpolitiska livet så skulle så skulle det vara jämställt mellan kvinnor och män i kommunen. På det viset  är det inte.
Dom klokaste kvinnorna brukar inte heller söka sig till politiken utan håller sig oftast därifrån, vilket är tråkigt och leder till att det oftast blir fel sorts kvinnor som kommer ifråga när partierna ska utse kvinnliga företrädare till viktiga positioner.
Vi kan ju titta på vår egen kommun. Här har vi haft kvinnliga ordförande på posten som kommunstyrelsens ordförande i snart femton år - fast den senaste (som klängt sig kvar på kommunalrådsstolen i över tio år) har varit - och är - ett spån. Som ordförande för de tyngsta nämnderna, socialnämnden och utbildningsnämnden, sitter även kvinnor, men knappast dom klokaste. Som ordförande för den sistnämnda nämnden sitter en person som visat sig vara rena katastrofen. Därtill kommer att kommunfullmäktiges ordförande är en käring, fastän han heter Jan. Därtill kommer ytterligare att den översta förvaltningschefen i kommunen numera är en kvinna, vars uppgift dock i mångt och mycket verkar bestå i att vara välbetald sällskapsdam åt kommunalrådet.
Men är jämställdheten i kommunen bättre för det? Svaret på frågan är Nej! Medellönen för kommunens kvinnliga anställda är betydligt lägre än för dom manliga anställda. T o m när det handlar om exakt samma slags arbetsuppgifter kan kvinnor får sämre betalt än män. Så länge som det är på det viset så är det ingen jämställdhet mellan könen.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar