Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 29 april 2013

Besparingstips!


Äntligen ser det ut som att Lisbeth Lögnartsson - sist av alla - inser att det bara inte går att göra fler besparingar inom äldreomsorgen i vår kommun. Nu backar kommunledningen! Skönt!
 
I en snutt på Ölandsbladets webbupplaga idag kan vi läsa om att Lisbeth försöker få det att verka som att omsvängningen beror på något som att "vi tjänar inget på att folk mår dåligt". Skitsnack! Det var länge sen hon brydde sig om hur de anställda, vårdtagarna eller deras anhöriga mår.
De anhöriga har hon för övrigt i samband med en TV-intervju för något år sedan avfärdat med att de "bara är ute efter arvet".
Det är nog istället på det politiska planet som skon klämmer för Lisbeth. Kommunledningen har börjat vackla inför trycket från fack, anställda, anhöriga, allmän opinion och den lilla men ihärdiga opposition som faktiskt även finns i kommunfullmäktige. För Ölandspartiets del finns ingen anledning att hymla: Vi utgör en opposition! Nu närmar sig valet 2014 och både Ilko Corkovic (s) och Eddie Forsman (m) börjar väl dra öronen åt sig och därmed måste även Lisbeth backa, för hon vill ju inte bli överkörd av de båda andra i trojkan.
En annan anledning till Lisbeths omsvängning kunde ju vara att hon inser att även hon håller på att bli gammal och en dag kan komma att behöva äldreomsorg. Men det borde hon å andra sidan ha insett redan tidigare!
I intervjun med Ölandsbladet undrar Lisbeth var vi "kan spara någon annan stans" och ska börja titta på om det finns fastigheter som går att sälja!
Jag har sedan en längre tid sagt:
- Sälj stadshuset, minska personalen där och flytta tills vidare den personal som vi fortfarande behöver till den tomma skolan i Södvik som kommunen äger!
Men jag bjuder även gärna på ett annat tips:
- Se över vilka av Borgholm Energis fastigheter som kommunen egentligen behöver, återför dem i kommunens ägo, ta tillbaka de kommunala verksamheterna som bolaget inte ska syssla med och sälj sedan hela bolaget på öppna marknaden - med vindkraftverk och allt -  nu när det går med vinst!
Ett tips till Lisbeth blir också:
- Föreslå kommunfullmäktige att dom beslutar att slopa din feta politikerpension som väntar runt hörnet när du har avgått och tills du blir sextiofem! Där kan kommunen spara åtskilliga miljoner! För egen del har du har ju faktisk kvar din tjänst som undersköterska i vår kommun att kunna återgå till!
Den som vill kommentera eller har andra spartips kan klicka här!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar