Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 15 juli 2013

Grattis alla Rällaskogens vänner!


Nu har det hänt! 
Jag skrev för två veckor sedan att under juli månad kommer ni bara att hitta nya inlägg på min kommunblogg på lördagsförmiddagarna. 
Om det inte inträffar något alldeles exceptionellt! 
Och nu har något alldeles exceptionellt inträffat, något som jag har fått veta nu under helgen och som jag inte vill dröja med att berätta ända till på lördag. 
Nämligen att Mark- och miljödomstolen i Växjö har gett Länsstyrelsen bakläxa och därmed givit föreningen Rällaskogens Vänner rätt att överklaga den detaljplan som berör Rällaskogen och som ger markägaren möjlighet att bygga en massa fritidshus där. 
Bakgrunden är att kommunfullmäktige tidigare i år antog en detaljplan som innebar fritt fram för att bygga ett 45-tal fritidsbungalows i norra delen av Rällaskogen. Något som Rällaskogens Vänner överklagade till Länsstyrelsen i Kalmar. Kommunens så kallade "samhällsbyggnadschef", Göran Borgö, menade att det bara var markägande grannar som har överklagningsrätt när det gäller detaljplaner och där inne i skogen fanns det ju inga grannar. På samma linje gick Länsstyrelsen som beslutade att inte behandla överklagan på den grunden att Rällaskogens Vänner inte skulle ha överklagningsrätt. Länsstyrelsens avvisningsbeslut överklagades därefter (till Mark- och miljödomstolen) av Rällaskogens Vänner som hävdade att eftersom föreningen funnits i fyra år och lagen numera medger överklagningsrätt över detaljplaner för ideella föreningar som funnits i minst tre år och  berörs av planen, så har föreningen överklagningsrätt. Eftersom detaljplanen får en betydande miljöpåverkan på den skog som föreningen tillkommit för att skydda!
Och i torsdags fick Rällaskogens Vänner rätt så långt! 
Rällaskogens Vänners överklagan av detaljplanen med de många fritidshusen i Rällaskogen måste nu behandlas av Länsstyrelsen i vanlig ordning. Med utredning och det som krävs.  Och skulle föreningen inte lyckas få detaljplanen uppriven då, så finns det ytterligare två instanser att gå vidare till. I slutänden får vi hoppas att de goda argumenten för att inte tillåta någon exploatering i Rällaskogen vinner gehör! 
Och nu lär det inte längre gå att påverka saken med någon mutresa till spa-hotell i Åre! Domstolar är lyckligtvis inte lika lätt påverkbara som kommunala makthavare.
Om inte något lika roligt och exceptionellt inträffar innan dess så ses vi här igen på lördag förmiddag!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar