Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 31 augusti 2013

Ännu ett arvode till politikerna föreslaget av politiker - där sparas det minsann inte!


Den så kallade Demokratiberedingen - vari ingår representanter från samtliga partier utom från Ölandspartiet - verkar ha missat sitt uppdrag, att effektivisera den kommunala organisationen och ge mer för pengarna utan att demokratin blir lidande.
 
Dom har nämligen föreslagit att kommunfullmäktigeledamöterna som hittills inte har fått något arvode för att dom suttit i kommunfullmäktige nu plötsligt ska få femhundra kronor vid varje fullmäktigesammanträde! 
Som det nu är så får dom nöja sig med dom goda smörgåsarna på  fullmäktigesammanträdena och dom generösa arvoden som dom i övrigt får när dom är med på nämnde- eller kommunstyrelsesammanträden. Skulle tro att samtliga kommunfullmäktigeledamöter (mig undantagen) sitter med i minst en kommunal styrelse eller nämnd och där utgår alltid ersättning efter mycket generösa regler vid varje sammanträde.
 
När det nu har idiotsparats inom alla områden och man av "sparsamhetsskäl" även slutat med webb-sändningar i kommunal regi så är det ofattbart hur man kan komma på att utöka kommunens kostnader med att införa nya arvoden.
 
Visserligen tänker man sig att minska antalet ledamöter från nuvarande 41 till 31 (så det blir mindre kostnader för kaffe och smörgås och för kilometerersättning till mötena) men ska medborgarna därutöver punga ut med 500:- till varje ledamot när dom sitter på kommunfullmäktigemöte och i flertalet fall inte säger så mycket som ett knäpp, så är det sannerligen ingen besparing.
 
Att ge trettio ledamöter 500 kronor var kostar femton tusen kronor per möte. Med elva möten per år (juli månad brukar vara mötesfri) så blir det en ny årlig kostnad på 165.000:-. I en kommun där det skulle sparas på allt och "vändas på var enda sten"!
 
Som nyblivet kommunalråd hävdade Lisbeth Lögnartsson på ett kommunfullmäktigesammanträde - i samband med att man införde ett nytt arvodessystem för kommunstyrelse och nämnder som ökade kommunens kostnader för arvoden med ungefär 50 % - att "demokrati måste få kosta".
 
Jag tillåter mig att tvivla på att det blir mer demokati för att man inför en särskild ersättning för kommunfullmäktiges sammanträden. 
Demokrati är något helt annat!
Vill Du kommentera, klicka här!

4 kommentarer:

  1. Ja Per, det här var väntat. Och som vanligt väljar du att lämna ut lite fakta, för att kunna agera populistikst. Låt mig, som ordförande i Demokratiberedningen, hjälpa dig...
    - Varför skriver du "den så kallade Demokratiberedningen"? Den heter faktiskt så!
    - Att inte någon representant från Ölandspartiet ingår i beredningen är inte vårt fel. Du valde att sparka ut Thomas Wahlqvist (ordinarie i beredningen) och Bodil Rosengren (sersättare) ur ÖP, efter att de hade blivit invalda av fullmäktige.
    - Vårt förslag gäller mandatperioden efter valet 2014. Alltså föreslå vi inte, som t ex in Kalmar och Nybro, någon förändring som skulle kunna beträffa oss själva.
    - Du skriver om "mycket generösa arvoden" in nämnder och styrelser. Även om ett antal förtroendevalda fullmäktigeledamöter sitter i en nämnd eller styrelse, så har detta inget att göra med uppdraget som fullmäktigeledamot. För övrigt skulle jag inte vilja kalla 76:50 kronor ersättning per halvtimme särskilt generöst, även om det kan vara en högre ersättning för första timmen om inläsning krävs. Om jag som företagare ska välja mellan ett översättningsuppdrag där jag kan fakturera 400-450 kr/timme och att sitta i ett politiskt möte för 153 kr/timme, då förstår du hur "generösa" arvodena är.
    - Sedan har du lämnat ut information om hur detta ska finansieras, nämligen genom att minska den totala ersättningsnivån som idag tillfaller nämnderna. Det blir alltså en mer rättvis omfördelning från nämnderna till fullmäktige.
    - Jag tror knappast att en ersättning med 500 kronor per sammanträde kommer att locka skumma typer som bara är ute efter penger. De som känner till hur politiken fungerar vet att det går åt mycket ideell tid. Bara själva fullmäktigemötet tar minst 4 timmar (18.30-22.30) och så träffas partigrupperna innan mötet (minst 0,5 timme) och så är det gruppmöte en gång i månaden (ung. 2-3 timmar) och restid. Behöver man t ex barnvakt, så kostar det.
    - Jar tror knappast att man kandiderar till fullmäktige för pengarnas skull! Men någon ersättning anser jag skulle vara rättvis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du börjar bli tjatig Marcel!

      Ni har ju själva valt att kalla er "demokratiberedning" istället för "organisationsberedning" som ni egentligen är. En demokratiskt sammansatt beredning förutsätter för övrigtatt alla partier i kommunfullmäktige är representerade.

      En ordinarie från varje parti var regeln vid den tidigare beredningen, som din partikamrat Eddie drev igenom att fullmäktige skulle avskaffa. Nu föreslår ni nya beredningar efter en annan princip där flera partier nu kan ställas utanför och andra partier ha flera platser och då försvinner ju själva vitsen med att ha beredningar då själva bredden på synpunkter försvinner. Beredningen är ju inget beslutsorgan och då finns ingen anledning att den bemannas efter storleken på partierna.

      Dom personer som Ölandspartiet - enligt din formulering - "valde att sparka ut" kunde svårligen representera partiet längre eftersom dom visat att dom inte längre vill stå för dom punkter som fanns i det gemensamma valmanifest som vi tillsammans gått till val på. Det var olyckligt att en av dem dessförrinnan hade valts till partiets representant i beredningen och att den andra kuppats in som ersättare. Om viljan hos er andra hade funnits hade dessa båda kunnat bytas ut en ordinarie och en ersättare som i verkligheten representerade Ölandspartiet. Detta vet du mycket väl.

      För att så återgå till arvodesfrågan så har du tydligen retat dig på att jag kallar arvodena i kommunstyrelse och nämnder för mycket generösa. Jag tycker att det är oerhört generöst mot dessa ledamöter att de får 521 kronor för den första timmen och därefter 78 kronor för VARJE PÅBÖRJAD HALVTIMME. Vilka kommunanställda har annars så bra betalt?

      Att dessa politiker en kväll per månad också avverkar ett kommunfullmäktigemöte utan ersättning är väl inte märkligare än att medlemmar i föreningslvet verkar ideellt. Om politikerna nu är intresserade av kommunalpolitik och att få vara med och bestämma, så kan dom faktiskt även i fortsättningen bevista kommunfullmäktiges möten utan ertsättning, precis som medlemmar i en ideell förening - eller ett parti för den delen -går på sina möten utan få betalt för det.

      Fullmäktiges ledamöter har som jag tidigare skrivit mycket generösa arvoden när dom sitter på sina kommunstyrelse- och/eller nämndsammanträden och när dom sitter i olika arbetsutskott. Jag tror inte att du kan nämna någon enda ordinarie ledamot i Borgholms kommunfullmäktige som inte kammar hem arvoden från kommunala styrelse- eller nämndsammanträden!

      Om du tycker att det kommunfullmäktiges ledamöter behöver ersättning, så har ju partierna fått en skaplig summa i stöd från kommunen som borde räcka även till sådant och inte bara till att dela ut rosor, korv och karameller till allmänheten ett par veckor före valet.

      Radera
  2. Politikerna i Borgholms kommun är väl inte riktigt rediga. Samtidigt som det är nedskärningar och besparingskrav på allt som kommunen ska syssla med så ska politikerna ha nya arvoden och få kosta ännu mer. Man skäms för att bo i en kommun med sådana politiker.

    Förbannad skattebetalare i Borgholms kommun

    SvaraRadera
  3. Kan bara hålla med Dig om att det är orimligt att komma och hitta på nya arvodenni en tid när det pågår hårda besparingar i kommunen.

    Men Du behöver inte "skämmas" för att Du bor i Borgholms kommun. Det är inte Ditt fel att vi har politiker som inte har skam i kroppen. Du kan istället göra en insats genom att bidra till att det blir annat slags folk som blir valda vid nästa kommunfullmäktigeval.

    Om Ölandspartiet får mer att säga till om efter valet nästa höst, så tror jag nog att det blir andra bullar!

    SvaraRadera