Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 20 augusti 2013

Glesbygdsverk kan skapa nya arbetstillfällen i Borgholm


Man kan ju tycka att det är att kasta pärlor för svinen, men ibland - när det känns att något är lite extra angeläget - får man ändå bjuda på sin insats i hopp om att rätt personer ska nappa. 
Men om inte kommunens politiker är snabba nog - för här gäller det att Borgholms kommun har hunnit hoppat på första vagnen när tåget ska gå - så får jag gå in på snabbare vägar för här får man inte sitta och sova. 
Men jag har i alla fall börjat med att i fredags lämna in denna motion på stadshuset i Borgholm och i går beslutade kommunfullmäktige att den skulle gå till beredning. Och det är nu som det behöver gå undan!

Till kommunfullmäktige i Borgholms kommun 

Motion angående
 
GLESBYGDSVERK TILL BORGHOLM  
Alltfler börjar nu fråga sig varför det svenska Glesbygdsverket lades ner år 2009. 
Och detta utan att ersättas av något annat statligt verk med ansvar för att hålla glesbygden levande. 
Utvecklingen har därefter gått mot allt mer urbanisering och flyttlass mot storstäderna. Och med ökad centralisering i olika kommuner. De som inte flyttar till de stora städerna flyttar till närmaste annan stad eller tätort. 
Avsaknaden av statlig myndighet med ansvar för just glesbygdsutvecklingen börjar nu märkas i den allmänna debatten. Det är läge för ett nytt svenskt glesbygdsverk (oavsett vad det kommer att heta). Frågan blir då vart det ska lokaliseras och vad vore då mer i tiden än att förlägga den till en mindre ort där glesbygdsproblematiken finns inpå knutarna. 
Svenska öar avfolkas i rasande takt. Permanentboende ersätts med fritidsboende. För fyra år sedan var cirka 600 svenska öar bebodda med bofast befolkning. Av dessa har idag bara cirka 390 bofast befolkning enligt en färsk rapport. 
Norra Öland är – bortsett från avstånden - glesbygd på motsvarande sätt som Inre Norrland. En åldrande befolkning. Minskad offentlig service. Fram till för fyra år sedan fanns det tre skolor på norra Öland. Av dem finns idag bara en kvar, dessutom med osäker framtid. 
Inget vore väl därför lämpligare än att förlägga ett nytt glesbygdsverk till just Borgholms kommun. 
 Sedan Försäkringskassans och Skattemyndighetens servicekontor i Borgholm lades ner tidigare i år finns det nu bara Arbetsförmedlingens lilla servicekontor kvar av statliga myndigheter i Borgholm, så länge det nu får vara kvar. Något statligt huvudkontor har vi aldrig haft här, så det är verkligen på tiden att även Borgholm får en statlig lokalisering med de arbetstillfällen en sådan kan ge. 
Det tidigare Glesbygdsverket var förlagt till Östersund och hade en personal på 35 personer på sitt kontor. I centrala Borgholm finns flera väl lämpade byggnader med kapacitet att rymma en personalstyrka av motsvarande storlek, någon eller några av dem på väg att tömmas på nuvarande verksamhet. 
Föreslår att kommunfullmäktige med skyndsamhet beslutar attBorgholms kommun med kraft ska agera för att ett nytt statligt verk med ansvar för glesbygdsfrågorna etableras i Borgholm. 
Borgholm den 16 augusti år 2013       
Per Lublin

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar