Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 26 augusti 2013

Ölänningar åt ölänningarna vid landstingsvalet!


Den första reservationen gällde ett antalet valkretsar i landstingsvalet. Ingen "kioskvältare" kanske men ändå. 
Öland har fram till nu utgjort en egen valkrets vid val till Kalmar läns landsting. Dessutom har det funnits fem andra valkretsar på den småländska sidan. Nu vill en del tydligen ändra på detta så att det bara ska vara två landstingsvalkretsar i Kalmar län. Södra valkretsen med bl a Kalmar, en del småländska kommuner och Öland och den norra valkretsen uppe kring Vimmerby och Västervik. 
Nu ville landstinget veta vad kommunerna i Kalmar län tycker om förslaget och det blev delade meningar i Borgholms kommunfullmäktige. Centerpartisterna (utom Peder Svensson, som avstod vid omröstningen), moderaterna, Mp och Fp röstade för förslaget om endast en norra och en södra valkrets  medan Öp, S och V röstade för att behålla de nuvarande sex valkretsarna där Öland utgör en egen.  
Vi förlorade vid omröstningen. S och V reserverade sig men har inte motiverat varför. Jag bad som ende ledamot att få lämna in en skriftlig reservation. 
Detta var nu bara om vår kommuns yttrande till landstinget. Sen får vi se vad landstinget bestämmer sig för. 
Så här skrev jag i min reservation:
 Det ter sig absurt att Öland inte skulle utgöra egen valkrets vid landstingsvalet. 
 Vilka ölänningar skulle vilja rösta på personer bosatta på Småland som sina företrädare i landstinget? !!! 
Om Öland inte längre får utgöra egen valkrets så kan man räkna med ett lägre öländskt valdeltagande i landstingsvalet, och det är knappast något bra. 
Därför reserverar jag mig emot kommunfullmäktiges yttrande och avser att inkomma  med eget yttrande till landstinget.  
Per Lublin
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar