Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 23 september 2013

Dramatisk direktsänd föreställning om precis en vecka


Om precis en vecka - måndagen den 30 september - sitter vi på ett kommunfullmäktigemöte i tingsalen i Borgholms stadshus. Vi, det är närmare fyrtio ledamöter som i det mesta går i kommunledningens ledband, det är kommunledningen, det är jag som utgör ensam opposition i den nuvarande kommunfullmäktigeförsamlingen och det är kanske ett dussintal, kanske fler, kanske färre, åhörare som sitter längs sidorna i salen. 
Och så är det alla ni som följer mötet därhemma i direktsändning via länk på min blogg. Och ni brukar vara ganska många. Ni brukar hänga med ett tag och sedan går många av er över till något mer spännande TV-program. 
Vid den här tidpunkten - halvåttatiden - är allmänhetens frågestund överstånden och då håller antagligen en segdragen information om Borgholm Energi på som bäst. Ordförandedirektören Stig Bertilsson (cp) kommer sedvanligt hackande och sävligt att rabbla upp efter manus vad det kommunala bolaget håller på med men blir lätt ställd om han skulle få frågor. 
Kanske kommer det egentliga mötet - när det ska fattas beslut - igång strax innan kaffepausen vid åttatiden - och då börjar dramatiken: 
        
   
Kommunfullmäktigemöte i Borgholm
Oljemålning av Jan Matejko
   
Kommunledningen vill på nytt att kommunfullmäktige ska besluta om att lägga ner Runstens skola, ge klartecken för köpcentrum på Triangeln vid norra infarten till Borgholm samt sälja bort skolorna i Böda och Södvik. Helt tvärtemot vad Ölandspartiet förespråkar. Det blir något av en Davids kamp mot Goliath, men f-n vet hur det ska sluta, i slutänden vill säga. Jag lär inte ge mig på mötet, även om det blir mycket pustande och suckande bland kommunledning och ledamöter, och jag kommer att gå vidare så långt det bara går med det som Ölandspartiet ställde upp för inför senaste valet. 
Har vi sagt JA till att bevara dom mindre skolorna i kommunen så är det inte nedläggningar som gäller - i synnerhet inte när det handlar om en nedläggning som strider rakt emot det sunda förnuftet och innebär miljontals kronor i kostnader för skolpengar till den välmående grannkommunen! 
Och vilka vill egentligen ha ett köpcentrum - utanför vanligt gångavstånd - istället för den mångfald av handel med olika butiker som vi idag har inne i Borgholm, ett köpcentrum som snabbt även kan konkurrera bort de flesta av de lanthandelsbutiker som ännu finns kvar i vår kommun ?!!! Bara politiker och intresserade byggherrar kan komma på att ställa till med någonting så dumt! 
Utöver detta lär det på kommunfullmäktigemötet om en vecka även bli debatt om den försäljning av kommunens lägenhetsbestånd i HSB-husen som överkommandoran Lisbeth Lögnartsson (cp) och Eddie Forsman (m) vill genomdriva! 
Att tro sig kunna rädda kommunen ekonomi genom att sälja ut allt vad kommunen äger och har är som att försöka värma sig genom att pissa i byxorna om man är ute en kall vinterdag! Det värmer för en liten stund men sedan blir det isande kallt. När inget mer finns att sälja, så står man där med byxorna nere! 

Vill Du kommentera, klicka här!

4 kommentarer:

  1. Du ska va lite snällare mot Lisbeth. Minns du sången grodan Kermit i mupparna
    sjöng? " Its not easy beeing green"
    Hel jäkla centerpartiet borde ha den sången son signaturmelodi.

    SvaraRadera
  2. Jo jag vet, men det är inte så lätt att vara snäll mot en som man tycker så illa om. Jag har nämligen så svårt för genomfalska personer.

    Jag har nog inte lagt märke till den grodsången eftersom den inte är på svenska utan på ett språk som jag inte är så bra på. Tacksam för en översättning, så man får veta vad centern borde sjunga i slutrefrängen på sista versen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojdå, nu var jag inte heller särskilt snäll!

      Radera
  3. Det är inte lätt att vara grön , heter den på svenska.
    Du har rätt i att slutrefrängen är nära för dom. Så
    när valresultatet på valnatten kommer går alla centerpartister
    hem nynnande den sången.
    Fast särskilt gröna är dom inte längre. Bara loggan.
    Mer champagnefärgade numera , eller vad dom dricker på
    Stureplan.
    Är Fälldins förtjänst att dom bara finns kvar.
    Hans goda rykte har dom levt på sen dess.
    Finns inte en väljare som begriper vad dom står för.
    Ena dan en sak, nästa dag en annan.
    Var ett naturprogram på radio där nån lyssnare frågade
    vad fästingar bra för. Naturexperten svarade " För sej själva"
    Precis så är det med centern.

    SvaraRadera