Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 30 september 2013

Spridda notiser från Skördefestens Öland, del III: Skördefestlördagen och söndagen


SÖDVIK 
Lördagen blev det mycket Södvik, samhället som ligger mitt i Borgholms kommun (med lika långt till kommungränsen i söder som till norra udden) och där jag tycker att man tills vidare ska placera kommunledning och kommunförvaltningen i den nedlagda tomma skolan som kommunen äger. 
Byn lever upp under skördefesten och där händer massor av saker. 
Bl a öppnas då tillfälligt en trevlig krog "Gustaf och Jens" - med både ute- och inneservering - i en av gårdarna vid bygatan. Där man uteslutande håller sig till öländska råvaror av god kvalitet och menyn talar om varifrån varje ingrediens i varje maträtt kommer. Inklusive att man har ett eget öl. 


Barchefen Jens Skrubbe (t.v. med ryggen mot kameran), den ene delägaren i "Gustaf och Jens" hade fullt upp liksom övrig personal
Kalvhagen i Södvik är något som har blivit mycket populärt. inte minst under Skördefesten:
Stenkross i Kalvhagen pågick hela dagen

Ann-Sofie Holmberg (närmast t.h. i hatt och kjol) visade egen keramik i Hönshuset


Bilden t.h.:
Taina Boberg, konstnär och skådespelare, hade en vägg med egna konstverk i Hönshuset








Bilden t.v.:
Konstnären Stig Karlsson hade egen utställning i en lada, där han samtidigt passade på att sälja honung från Södvik





















SURSTRÖMMINGSKALAS
Lördagskvällen ägnades åt surströmmingskalas, ett högst privat sådant, och eftersom surströmming - liksom kräftor - kräver vissa drycker, så blev det inte något mer bilåkande under denna Skördefest.

 
AVSLUTANDE SÖNDAG I BORGHOLM
Skördefesten avslutades således för min del i den öländska huvudstaden Borgholm och månne är det så att efter denna sista söndag i september faller staden i sin vinterdvala. 
Att Skördefesten betyder mycket är solklart som en septembersöndag. Utan den skulle nog vinterdvalan ha börjat redan i augusti.
Tack alla ni som medverkat eller på andra sätt bidragit till Ölands Skördefest och hållit liv i vår ö ända till nu. Nu gäller det för oss  alla att tänka till och klura ut vi så småningom får mer liv i dom månader som följer mellan Skördefest och Ölandsvår! Vi måste hjälpas åt!

Bomans torghandel ger färgprakt åt torget


Lastbilen med lite "bröte" på flaket blev en klen ersättning från den fantasifulla "Skördebåten" som prytt torget vid Skördefesten under flera år.



Samtliga fotografier: Per Lublin 




Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar