Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 16 november 2013

Medborgarvärdet åter!


Apropå det här nedlåtande sättet att från ledande kommunpolitikers sida att betrakta kommunmedborgarna som enbart "kunder" och inget annat, så har jag skrivit en färsk motion i denna fråga. Som jag lämnade in på stadshuset igår. 
Bakgrunden är att det i december för snart ett år sen hölls en omröstning med för Borgholms kommun synnerligen pinsamt resultat. Med lika många ja-röster som nej-röster beslutades - med ordförandens (Jan Erici) röst som utslagsröst - att kommuninvånarna i fortsättningen skulle betraktas som "kunder" istället för medborgare, enligt ett osmakligt betraktelsesätt som framför allt Eddie Forsman (m) ivrat för. De kommunala verksamheterna skulle ha "kundfokus" istället för att vara medborgarfokuserade.
Som kund värderas den enskilde efter hur mycket han eller hon har i plånboken och kan tillföra kommunen och passar inte galoscherna så kan kunden gå. 
Som kommunmedborgare däremot ska den enskilde betraktas som en del av kommunen och ha rätt att påverka besluten. 
Vilket är en jäkla skillnad! 
Det har nu antytts att moderaterna i Borgholm inte längre är lika säkra på sin sak och att man nu skulle vara beredda att ge kommuninvånarna medborgarvärdet tillbaka - förmodligen för att det är mindre än ett år till valet - och då borde det gå att hoppas att dom positiva rösterna överväger när motionen ska avgöras i kommunfullmäktige. Så att snack blir verklighet!
 
Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar