Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 27 november 2013

Slå upp dörrarna och ge full insyn!


Det öppna kommunstyrelsemötet i tisdags i förra veckan gav en viss mersmak. Så borde naturligtvis alla kommunstyrelsemöten vara: Öppna med full insyn för allmänheten.
Eftersom alla kommunens medborgarna inte kan få plats i en träng möteslokal i stadshuset så framstår det då som självklart att både kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges möten ska direktsändas via webben. 
Med den utrustning som kommunen redan har köpt för 100.000 kronor och som nu står oanvänd.
Därför skrev jag redan på onsdagen en motion som jag lämnade in till stadshuset med följande rader:

MOTION till kommunfullmäktige i Borgholm


om ökad öppenhet

 
Igår var jag som åhörare på kommunstyrelsens öppna sammanträde. Där var – bortsett från tjänstemännen och icke tjänstgörande suppleanter – hela 14 åhörare.
Därutöver följdes sammanträdet direkt på webben via min blogg av som mest 18 tittare, detta trots att jag först en halvtimme innan mötet skulle börja skrev på bloggen att det skulle direktsändas.

    
Det finns alltså ett visst intresse bland våra kommunmedborgare av vad som sker i kommunstyrelsen. Inte minst på nätet.
   
Då mina webbsändningar med bevarande av inspelningar inte är förenade med några kostnader utöver mobilabonnemang borde inte kommunens heller behöva vara det, i synnerhet inte som kommunen redan har väl fungerande utrustning som kan användas i såväl kommunstyrelse- som kommunfullmäktigesammanhang.  
   
Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar

  • att kommunstyrelsens sammanträden fortsättningsvis skall vara öppna (med undantag för sådana eventuella ärenden där det av lag framgår att de måste behandlas bakom lyckta dörrar) samt
  • att såväl kommunstyrelsens som kommunfullmäktiges sammanträden ska webbsändas till allmänheten i kommunens regi, varvid inspelningarna ska bevaras för framtida tittande och vara tillgängliga via kommunens hemsida
Borgholm den 20 november 2013
Per Lublin
Steg ett heter att ge medborgarna insyn!  Steg två att medborgarna också ska ges inflytande och lite mer att säga till om! Så kan vi få en bättre kommun!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar