Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 27 november 2013

Tankar från måndagens kommunfullmäktigemöte III: Nytänk saknas fortfarande kring den kommunala skattesatsen


Det är dåligt med nytänk kring den kommunala skattesatsens betydelse. Man vågar från politikernas sida inte tänka tanken fullt ut att en låg skattesats innebär ett lockbete när det gäller att få folk att skriva sig i Borgholms kommun. Många personer med relativt höga inkomster bor en stor del av året i Borgholms kommun men är skrivna i en annan kommun där skatten är lägre, men där dom kanske bara bor en mindre del av året eller i vart fall inte mer än vad dom bor i vår kommun.
 
Dessa borde rätteligen vara skrivna i Borgholms kommun och därmed bidra med sin kommunalskatt till vår kommun istället för till den andra kommunen.

Man kan naturligtvis inte med tvångsmedel tvinga någon att låta skriva sig i en viss kommun, men man kan ha goda lockbeten. Som t ex en låg skattesats.
 
Frågan är om vi inte skulle vinna på det.
 
Därför är det så trist när kommunfullmäktige år efter år fastställer samma gamla skattesats utan att ens försöka tänka i de banor som jag här har antytt. Antagligen uppfattar flertalet politiker sina kommuninvånare som en slags fasta kunder som man ska försöka klå på så mycket pengar som möjligt och då har man svårt att tänka sig att kunna sänka kommunalskatten för dem.
 
Jag har försökt få kommunfullmäktige att tänka till lite i den här frågan, men även i måndags var det som att tala inför döva öron.
 
Samma skattesats som tidigare fastställdes. I praktiken blir det en 50-öring dyrare per beskattningsbar hundralapp att vara skriven i Borgholms kommun p g a landstingsskatten höjs.
 
Hoppas att det inte leder till fler flyttlass härifrån!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar