Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 30 november 2013

Tankar från måndagens kommunfullmäktigemöte VI: "BEAB-gate"


När man ska skriva ner sina tankar går det kanske inte alltid i rätt ordning. Sist jag skrev mina tankar om kommunfullmäktigemötet i måndags så handlade det om antalet ledamöter i kommunfullmäktige. Det ärendet kom direkt efter kaffeuppehållet. Innan kaffet hade vi däremot det ärende som jag ska försöka förmedla mina ankar om nu. Det är inte lätt att tänka efter dagordning. 
Som jag tidigare varit inne på så finns det ju en grupp bestående av företrädare från alla partier i Borgholms kommunfullmäktige utom vårt, och som kallar sig "Demokratiberedningen". Denna grupp har bland annat fått i uppdrag av kommunfullmäktige att granska och gå igenom förhållandet mellan kommunen och det till 99 procent kommunägda bolaget Borgholm Energi samt komma med förslag till kommunfullmäktige om hur bolaget ska kunnas styras upp med så kallade ägardirektiv.

Då det kan komma att handla om mer inflytande för det folkvalda kommunfullmäktige och bättre insyn i bolagets affärer, så har väl inte detta setts med blida ögon av bolagets ledning. Det verkar som att bolagsledningen med styrelseordföranden Stig Bertilsson (c) i spetsen och med stöd av kommunens tjänstemänl har påverkat kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici (m), för i slutet av sommaren fick "Demokratiberedningens" sammankallande Marcel van Luijn (också m) ett brev från Erici där denne förklarade att kommunfullmäktiges uppdrag till beredningen beträffande ägardirektiv hade återkallats,
 
Så fort jag fick kännedom om detta märkliga förfarande från Ericis sida begärde jag laglighetsprövning av åtgärden hos förvaltningsrätten.
 
Erici har då försökt att få kommunfullmäktiges uppdrag återkallat på lagligt sätt och i måndags fanns fanns på fullmäktiges bord ett förslag till återkallande godkänt av kommunstyrelsen att ta ställning till. 
Det var meningen att tjänstemännen skulle ta över och komma med förslag till kommunfullmäktige hur ägardirektivet skulle se ut. Och dom tjänstemännen verkar inte vara några vänner av allmän insyn, det har vi redan sett prov på. 
Det blev en nog så infekterad debatt där kommunfullmäktiges ordförande gjorde självmål genom att blåneka till att han skulle ha återkallat uppdraget, det var enligt honom bara "ett förslag". Marcel ställde sig då och läste ordagrant upp brevet, där det tydligt framgick att det handlade om  ett återkallande och inget annat. Man kan lugnt säga att kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici stod med byxorna nere!
 
Kommunfullmäktiges beslut blev salomoniskt vist att - faktiskt på förslag av Eddie Forsman (även han m) - låta "Demokratiberedningen" ta del av vad tjänstemännen kommit fram till och sedan komma med sitt eget slutliga förtslag till kommunfullmäktige om ägardirektiv för Borgholm Energi. Det blev inget återkallande!

Det verkar ändå finnas hundar begravda i det hela, Der verkar som om Borgholm håller på att få sitt "BEAB-gate" (bör uttalas "Beabbgejjt) efter känt utländskt föredöme.
Det kan inte vara roligt att heta Jan Erici just nu,
Först gick han på pumpen med att förbjuda sändningar från kommunfullmäktige, Sen kunde alla få se vilka saftiga advokaträkningar hans okunskap i denna sak ledde till för kommunen. Och nu har han fått en rejäl bakläxa av sitt eget kommunfullmäktige!
 
En inte alltför djärv gissning torde vara att Jan Ericis politiska framtid är föremål för allvarlig diskussion bland moderaterna just nu och att han inte kommer att vara kommunfullmäktiges ordförande särskilt länge till!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar