Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 29 januari 2014

Ord och inga visor om socialförvaltningsledningens självmål

En anonym insändare i Ölandsbladet (på samma sida som nyssnämnda ledarartikel) var så jäkla bra att jag tar mig friheten att återge den här på bloggen i sin helhet: 
Ekman och Österbo kommer billigt undan
Diskussionen och efterspelet av den pågående vårdskandalen i Löttorp lämnar många frågor obesvarade och det finns en del att anmärka på när det kommer till socialchefen Eva Ekmans och verksamhetschefen Hillevi Österbos ledarskap och hantering i frågan och vad som faktiskt lämnas obesvarat i den interna utredningen.
Det är mycket anmärkningsvärt att en sittande socialchef och verksamhetschef förblir osynliga i den offentliga debatten. Jag undrar fortfarande hur exakt Ekman och Österbo menar när de vill påstå att de inte har vetat något? Att värja sig från både vetskap och ansvar är i sig ett allvarligt tjänstefel på er position i verksamheten. Det är även anmärkningsvärt att ni inte bemödar er att svara på medborgarnas frågor och kritik (t.ex.Lisa Crockers insändare 2014-01-04).
 
Det är chockerande att bevittna hur ni två behandlar era anställda. Hur ni har kastat den berörda enhetschefen under bussen för att rädda ert eget skinn. Hur ni har låtit denna människa ta hela smällen för år av misskötsel. En sådan behandling går i stick och stäv med all form av seriöst ledarskap och en god personalpolitik.
 
Hur kommer det sig att ni för ett år sedan ansåg att denna enhetschef var fullt kompetent med sina 25 års erfarenhet som enhetschef att ta över denna grupp (med en väl känd problematik), och nu är hen plötsligt inte det? Det är ju ändå en bedömning som ni har gjort och ett beslut som ni ska kunna motivera. Hur kommer det sig att ni inte har lyssnat till enhetschefens signaler? Och hur kommer det sig att informationen aldrig gick vidare till socialnämnden? Hur tänkte ni egentligen när ni gav enhetschefen ett omöjligt uppdrag från början? Hur tänker ni när ni lämnar er personal utan stöttning när det gungar som mest? Hänger ut dem på förhand innan den interna utredningen är färdig?
 
Det pratas mycket om ert ledarskap. Det sägs att det föregås av härskartekniker. Att grunden läggs i att undanhålla information till chefer och tjänstemän, att bestraffning och utfrysning sker i daglig form. Att all form av intern kritik har kvävts sedan Ekmans och Österbos tillträde. Den höga sjukfrånvaron och de ökade uppsägningarna är en konsekvens ut av detta . Siffror som Eva Karlström tidigare i år bortförklarade som en naturlig process i den personliga utvecklingen. Att besluta om en intern utredning blir i det hela absurt men är också ett förväntat beslut av Ekman och Österbo. För hur ska en egen anställd ens kunna våga kritisera ledningen i en förvaltning som slickar uppåt och sparkar nedåt?
 
 
Jag vill uppmana till att Borgholms socialförvaltnings ledning granskas externt och det snarast möjligt. Att ni verkligen går till botten med problemen på den berörda gruppbostaden i Löttorp och ställer er frågan om problematiken är större än vad som framställs i den interna utredningen? För under Eva Ekman och Hillevi Österbos ledning håller Borgholms socialförvaltning på att gräva sin egen grav. Är Borgholms kommun beredd på att ta konsekvenserna som följer?
 
Som man sår får man skörda.

Insändarskribenten verkar tillräckligt välinsatt i den aktuella problematiken för att kanske kunna tillhöra socialchefens anställda eller ha anhörig i sådan roll, så därför har jag fullförståelse för att hon eller hon valt att skriva under anonym signatur. 
Är det bara jag bland kommunens folkvalda som anser - och har mod att säga det - att socialchefen Ewa Ekman bör få sparken?  
Kanske även Hillevi Österbo, som är verksamhetschef för omsorgen om funktionsnedsatta måste gå. Mycket tyder på det, men det får en extern utredning utvisa.  
Därtill bör socialnämndens ordförande och dess samtliga ledamöter ställa sina platser till förfogande. Dom är dom politiskt ansvariga och tydligt visat sin oförmåga att hantera saken rätt genom att godkänna internutredningen.

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar