Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 31 januari 2014

Vem fan vill torka Eddie Forsman i arselet? Därför var det bra med återremiss

Tycker nog att debatten i kommunfullmäktige i måndags om ett eventuellt införande av LOV (Lagen om valfrihet inom omsorgen) spårade ur lite grand när Eddie Forsman (m) blandade in sin rumpa i de hela. Vem f-n skulle vilja torka hans rumpa egentligen? 
Kan han promenera utan uppehåll från Dovreviken till Högbyrondellen (en sträcka lång som ett Maratonlopp) och sen promenera hela vägen tillbaka, så klarar han nog av att torka sig i arselet alldeles själv! 
Och den dagen som Eddie är så gammal och hjälplös att han inte längre kan det, så finns nog ingen sådan service att tillgå, om besparingarna inom omsorgen ska fortsätta i samma takt. Då kan det på sin höjd bli blöjbyten utan tid för någon torkning däremellan. Och i det läget får man nog räkna med att Kommandora Care AB och andra liknande privata lönsamhetsdrivna äldreboenden låta blöjorna bli betydligt fullare och tyngre innan det är dags för byte än vad det kommer vara på kommunala äldreboenden. 
Och vem säger att man som omsorgstagare mera får välja vem som kommer till sig inom den privatdrivna omsorgen än om omsorgen sker i kommunal regi? Det blir nog någon kommandora som bestämmer och gör upp arbetsschemat för sina anställda i båda fallen. 
I nuläget finns det för stor osäkerhet om hur dom privata alternativen kan komma att utvecklas. Borgholms kommun har en stor andel äldre invånare och kan därför bli en attraktiv marknad för riskkapitalbolag som vill tjäna pengar på äldreomsorg. Kommunen - d v s vi medborgare - kan då riskera betala för en omsorg som sedan visar sig undermålig för att ägarna tar ut övervinster och drar iväg med till diverse skatteparadis. Våra pengar! Som skulle gå till omsorgen!
Diskussionen om vinster i välfärden förs ju nu på riksnivå och ser ut att kunna bli årets stora fråga i riksdagsvalet i höst. Beroende på utfallet i riksdagsvalet får vi veta vilka privata vårdformer som kommer att tillåtas och detta kommer att vara helt avgörande för om vi bör införa den valfriheten i Borgholms kommun eller ej. 
Därför yrkade jag i måndags att vi lägger hela frågan (om att införa LOV i vår kommun) i träda till efter riksdagsvalet, när vi kan veta vad slags privata alternativ inom omsorgen som det kan bli fråga om. Samt bidrog jag tillsammans med ett antal socialdemokrater, två miljöpartister, en vänsterpartist och en politisk "vilde" till att det blev återremiss.

Vill Du kommentera, klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar