Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 19 februari 2014

Mer om skolskutsskandalen

Har under dagen fått veta att det är ett tjänstemannabeslut "på kommunen" som idag rört upp sinnena på oss medborgare. Beslutsfattaren är en så kallad "controller" på kommunens ekonomiavdelning, 
Den konstiga titeln motsvaras på svenska av kamrer, Det finns fyra sådana på ekonomiavdelningen (plus en "conroller"på Borgholm Energi), som är underställda ekonomichefen. 
Förr i världen - innan det började bli inflation i antalet mer eller mindre viktiga tjänstemän i Borgholms kommun, så hade vi en stadskamrer i kommun. Bortsett från att han fick hjälp av någon sekreterare så utgjorde han hela ekonomiavdelningen. Då hade faktiskt Borgholms kommun - hör och häpna -  god ekonomi! 
Men åter till det idiotiska beslutet om skolskjutsarna till Köpingsviks och Gärdslösa skolor: 
Det är tydligen ett så kallat "tilldelningsbeslut", som enligt beslutsfattande tjänsteman själv - som jag faktiskt lyckats få fatt i - ska gå att ändra på, vilket jag verkligen förväntar mig blir gjort. 
Han hade tydligen haft noll koll på konsekvenserna och visste väldigt litet om vad beslutsunderlaget grundade sig på, som t ex antalet kilometer per år, utan det handlade endast om kronor och ören på pappret. Ändå kunde han fatta ett så - om det skulle stå sig - förödande beslut! 
Nu ska jag passa på att korrigera mig när det gäller uppgiften i mitt förra inlägg om prisskillnad per kilometer! Rätt ska vara rätt! 
Har nämligen fått nya uppgifter från annat håll (dom tidigare kom från Barometern och utbildningsförvaltningen). Prisskilllnaden på fyra öre per kilometer mellan anbuden från Tomasbuss och Bergkvararbuss gäller enbart Köpingsviks upptagmingsområde. I Gärdslösa upptagningsområde handlar det om cirka en femtioöring, så sammantaget för de båda distriktet skiljer det någonstans runt tjugutusen per år mellan dessa  båda anbudsgivare som var billigast. 
Således ett belopp som motsvarar ungefär vad det kostar att ha en mer eller mindre onödig "controller" anställd i fjorton dagar. En sådan kan nämligen kosta uppåt 45.000:-  bara i lön och sociala avgifter. Ställer han till det riktigt illa, så kan bli betydligt dyrare för kommunen. 
Dom tjugotusen som kommunen kanske kan vinna på att "gå över bron efter vatten" kan raskt ätas upp av att några medborgare i vår kommun blir utan jobb och kanske måste flytta härifrån och kommunen därigenom förlorar skatteintäkter och får minskat utjämningsbidrag från svenska staten. Den lilla "vinsten" på tjugo tusen kan lätt bli en halv miljon i årlig förlust. 
Har det gått våra kommunala kamrerer spårlöst förbi vad konsekvenserna av ett sådant här beslut kan bli för kommunen - och inte minst för en blomstrande företag i vår kommun - och att det numera faktiskt ska gå att ställa klimatsmarta krav i samband med offentlig  upphandling? Likaväl som det nu ska gå att ställa krav på att livsmedel är producerade så nära som möjligt så borde det gå att ställa klimatsmarta krav på att trafiklevererande företag ska finnas så nära som möjligt! 
Får verkligen hoppas att tjänstemännen nu backar och att det inte blir något avtal med Bergkvarabuss! I annat fall måste politikerna i utbildningsnämnden och kommunledningen snabbt som ögat sätta stopp för det hela och inte låta tjänstemännen "ställa till" det! 

Vill Du kommentera, klicka här!

4 kommentarer:

  1. Rubriken kanske kan ge ett nytt synsätt på skolskjutsarna? Öland är ju en ö! Skämt å sido, LOU i all ära men... bokstavstrogenhet behöver inte vara följden av LOU (Lagen om offentlig upphandling). Min förhoppning är att det ordnar sig för Tomas Buss!
    Annan åkare.

    SvaraRadera
  2. Instämmer. Det finns ju något som heter sunt förnuft och det är aldrig fel!

    SvaraRadera
  3. http://www.barometern.se/nyheter/oland/tomas-buss-fick-ratt-om-skolskjuts(4180874).gm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Du anonyme för tipset!
      Du får gärna slå en signal på 0708 - 20 86 28 om Du vill.
      Jag avslöjar inte Ditt namn för någon men vill gärna tacka personligen.

      Radera