Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 22 februari 2014

    
Oppositionsledaren:

Kommunen som gökbo

Ständigt dyker dom upp i en jämn ström, dessa eviga "frälsare" som lyckas lura skjortan av våra kommunala makthavare. Även om det är vi medborgare som får betala.

Man kunde kanske tycka att någon gång ska ansvariga makthavare ha lärt sig. Men icke! Varje gång en ny sådan person dyker upp så faller dom till farstun inför den nye "frälsarens" visioner och "frälsaren" får vips en välavlönad anställning, gärna med fallskärm, eller ett fett kontrakt.

Göken lägger ju ägg i andra fåglars bon och gökungarna blir strax en ödesdiger belastning för sina "värdfamiljer". 

Våra stjärnskott i "frälsarbranschen" som t ex Gustaf Öholm och Håkan Waxegård kan liknas vid gökungar som nästlat sig i kommunens trygga i syfte att bli välgödda på medborgarnas bekostnad.

Öholm - för att nämna det exemplet - kunde vi inte bli av med på annat sätt än att ÖTAB (urspungligen Ölands gamla hedervärda turistförening) fick gå i konkurs. En konkurs som kom att drabba väldigt många.
  
Ett annat stjärnskott i branschen är Anders Nyholm som genom årens lopp utvecklat en tämligen tärande verksamhet, men som av namnet att döma (Ölands Näringslivskontor) istället borde ha varit närande.
   
I ärlighetens namn ska medges att bland de många anställda på näringslivskontoret även funnits kompetenta och duktiga personer, men Nyholm själv har präglats av att göra så lite som möjligt och helst bara glida omkring och det har kommit att prägla hela verksamheten och fått mycket att gå i stå.
  
När Ölandsbladet för ganska exakt fyra år sedan hade granskat Nyholms reseräkningar och bl a kunde avslöja att dom öländska skattebetalarna fick bekosta Nyholms resande mellan olika franska vingårdar och Nyholm stod där med byxorna nere, så borde väl dom kommunala makthavarna ha reagerat. Men nej då.
   "- Anders och näringslivskontoret gör ett bra arbete efter de mål och riktlinjer kommunalförbundet fastställt", var Lisbeth Lennartssons kommentar och övriga politiska makthavare teg.

Inte ens när Ölands Näringslivskontor lades ner såg man till att göra sig av med Nyholm från den kommunala lönelistan.
  
Nyholm har beskrivit Öland som "ett guldägg". Det kan ju ingen förneka att Öland varit för Nyholm själv! 

Så sent som förra året anställdes en ny "frälsare" som redan står med byxorna. Det är väl bara så typiskt att man med en fet lön i kommunchefsklass kunde anställa Håkan Waxegård och ge honom fria händer att göra vad han ville utan att bry sig det minsta om vad han har gjort tidigare. Att samla på företag och konkurser borde väl knappast vara en god merit, men kommunens politiska makthavare har som vanligt låtit sig bländas och låtit oss få en ny gökunge i boet.
  
Kommunen tycks ha obegränsat med pengar när det gäller att skaffa sig nya gökungar och anställa diverse utvecklare, chefstjänstemän, planerare och diverse administratörer. Sådana tillsättningar och anställningsbeslut tas i politiska arbetsutskott utan att det folkvalda kommunfullmäktige någonsin blir tillfrågat.
  
Medan dom välavlönade gökungarna bara blir fler och fler, så blir de hjälpande händerna inom den kommunala omsorgen allt färre. Där ska det nämligen sparas!

Detta är ett hån mot kommunens medborgare, inte minst mot våra äldre som har byggt upp den kommunala välfärd som nu är i färd med att bit för bit nedmonteras!
  
Det är dags att utkräva ansvar, slänga ut gökungarna ur boet och se till att vi slipper fler!
  

Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!
   
Vill Du läsa fler Oppositionsledare, klicka här!

1 kommentar:

  1. Om nu Håkan Waxegård betraktas som en gökunge i boet, vad skall man då kalla de kärringar som sitter i Ölands största hönsgård??? Fast å andra sidan så kunde man på förhand veta att det skulle bli så här om politikerna i de båda kommunerna gjort en s k research innan han fick jobbet...

    SvaraRadera