Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 26 mars 2014

Färskt valfläsk från utbildningsnämnden: Två nybyggda förskolor! Förbehåll: Om man får pengar!

Inte bara partier kommer med valfläsk, nu ska tydligen även nämnder börja fläska på. För att rädda ansiktet på politiker i nämnden. 
Så när utbildningsnämnden hade sitt möte idag beslutades lätt som  en plätt att nu skulle det byggas två splitter nya förskolor i kommunen, en i Södvik och en i Runsten. Detta med pengar som inte ryms i nämndens budget men som man utgår från att kommunstyrelsen kan fixa fram. 
Trots att utbildningsnämnden inte ens tagit ställning till var i Södvik den nya förskolan ska byggas, så räknar nämnden friskt med att den ska stå färdig i november i år. Enligt min rapportör har nämnden ingen lösning på var barnen ska gå i förskola efter att man måste vara ute ur lokalerna hos Filadelfia innan den nya förskolan står färdig. Ruskigt dåligt. Politikerna borde inse att föräldrarna till förskolebarnen inte tänker skjutsa sina barn till Löttorp ens under en påstådd "övergångstid", så varför har man inte först säkrat att förskoleverksamheten kan vara kvar i Södvik under byggtiden (om nu pengar till bygget kan skakas fram någon annanstans)? 
Trots att nämndens beslut är alldeles "dagsfärskt" börjar det redan lukta härsket valfläsk? 
Så vad händer om kommunstyrelsen inte kan skaka fram pengar till de nya förskolorna och byggena av de nya förskolorna inte kan komma igång? Blir det likadant som med "nattis" där ett tre år gammalt beslut beslut fick vänta på att verkställas för att utbildningsnämnden "inte fått några pengar"! Och där handlade det inte alls om lika mycket pengar. Det duger inte för en nämnd att självbelåtet luta sig tillbaka på ett generöst beslut om nybyggen och sedan skjuta skulden på andra för att dom inte kunnat fixa pengarna.
Utbildningsnämndens agerande i detta läge är långt ifrån tillfredställande. Det finns två stora skolor som står oanvända och osålda, en i Södvik och en i Runsten. Använd dem! 
Går det att i en snar framtid bygga nytt för förskolorna, så gärna det när pengarna finns! 
Men vi måste i vilket fall som helst ha en snabb lösning redan idag! 

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar