Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 31 mars 2014

Kvartalsrapport


Så här efter årets tre första månader kan det vara på sin plats att sammanställa en "kvartalsrapport" över en del som har hänt i vår kommun. 
Januari: 
  • Småbarnsmammorna på norra Öland protesterar mot tjänstemannabeslut att lägga ner barnavårdscentralen i Löttorp (som tar emot en dag i veckan) och istället hänvisa till Borgholm. Mammorna får stöd från politiker i Borgholm. Ansvarigt landstingsråd backar och ändrar beslutet. Det märks att ett valår har börjat.
  • Kritik mot att socialchef Ewa Ekman satt en anställd på sin förvaltning att göra en intern utredning av de avslöjade skandalförhållandena på gruppboendet i Löttorp, en utredning som senare visar sig lägga all skuld på personalen och helt frikänna socialchefen och verksamhetschefen från ansvar och kännedom om dom långvariga missförhållandena. Extern utredning krävs av allt fler. Kommunstyrelsens arbetsutskott tiger och låter socialnämnden - som nöjer sig med den interna utredningen - ha bollen.
  • Blommande blåsippor på spridda håll i kommunen ger en antydan om en rekordtidig vår
  • Föräldragruppen "Runstens Framtid" hoppar av sitt planerade projekt att skapa en modern förskola (istället för den nedslitna förskolan Näktergalen i uttjänta moduler) i den tomma skolbyggnaden i Runsten, trött på att inte kunna få något klart besked från kommunledningen om att få köpa och ta över skolan.
  • Marcel van Luijn blir moderaternas nye partiledare i Borgholm.
  • Årets första kommunfullmäktigemöte handlar mest om vem som ska torka Eddie Forsmans rumpa.

Februari:   
  • Sofie Loirendal (hemvändare till Böda) frågar i en insändare i Ölandsbladet partierna om vad som som är deras viktigaste frågor inför valet och sätter samtidigt agendan för den kommunala valrörelsen. Situationen för norra Öland sätts i fokus. 
  • Den nya Hälsocentralen har flyttat in i Resedan, men den gamla Vårdcentralen på "lasarettsområdet" (som ägs av kommunen) står tom och övergiven och tickar 4.500:- per dag. Någon framtida användning har inte förberetts.
  • Nytt lokalt parti - Framtid Öland - ser dagens ljus. Initiativtagarna presenteras. Sura miner i en del etablerade partier.
  • Kommunen valsar runt i TV-media och hela rikspressen p g a att regnvatten i   förskolan Näktergalen i Runsten. Lisbeth Lennartsson föreslår flytt av förskolan till den tomma skolan som då rustas upp tipptopp för detta ändamål. Det märks att det är valår.
  • Håkan Waxegård som sedan ett halvår haft ett toppjobb som Ölands "destinationsutvecklare" hamnar under medias lupp på grund av sina många startade företag som gått i konkurs, sina bisysslor på arbetstid och sitt tvivelaktiga "actionteam", som får sparken. Efter att ha hyllats av kommunledningen som något slags undergörare, får han nu varning för olämpligt uppträdande och säger upp sig med ett saftigt avgångsvederlag.
  • Kommunledningen svär sig fri från anställningen av Waxegård i somras. Det visar sig att man har givit kommunchefen Christina Madeling fria händer att alldeles själv rekrytera, anställa och lönesätta "destinationsutvecklaren". Madeling säger sig ha valt ut Waxegård bland dom 75 sökande utan att ha pratat med någon i den politiskt ansvariga kommunledningen. 
  • En tjänsteman på kommunens ekonomiavdelning beslutar tilldela Bergkvarabuss skolskjutsarna för Köpingsvik och Östra sidan. Tomas Buss i Löt, som för närvarande har hand om dessa skolskjutsar, bestämmer sig för att överklaga. Folkstorm i mediadebatten. Lisbeth Lennartsson underkänner Bergkvarabuss anbud och ger tillbaka skolskjutsuppdraget till Tomas Buss. Åter märks det att det är valår. 
  • Det visar sig att utbildningsnämnden under lång tid har känt till att förskolan Gläntan i Södvik varit uppsagd för avflyttning av fastighetsägaren (Filadelfiaförsamlingen) utan att nämnden har vidtagit några åtgärder. Upprörda känslor bland föräldrarna, som inte accepterar att behöva skjutsa sina barn till och från förskola i Löttorp eftersom dom flesta som pendlar till sina arbeten åker söderut.
  • Kommunfullmäktige beslutar återinföra webb-sändningarna från kommunfullmäktige med den dyrt inköpta kamera som står oanvänd sedan nästan ett år tillbaka.
  • Kommunstyrelsens arbetsutskott har gjort helt om beslutar enhälligt att låta externutreda skandalen kring gruppboendet i Löttorp. Valåret igen?
  • Kapelluddens Camping presenterar storstilade planer i 100-miljonerkronorssklassen på kommunägd mark, bl a en "multihall", lägenhetshotell och stugor.

Mars: 
  • Storbråk på moderaternas årsmöte på Ekerum. Eddie Forsman vägrar att avgå från sin plats i kommunstyrelsens arbetsutskott i förtid för att släppa fram sin efterträdare, Marcel van Luijn, vilket en del medlemmar krävt. Forsman blir sedan polisanmäld för olaga hot mot en partikollega under mötet. 
  • Kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Lennartsson (c) hotar med att kommunstyrelsen ska ta över ansvaret för förskolorna, eftersom det har misskötts av utbildningsnämnden. Nu märks det verkligen att det bara är ett halvår fram till valet!
  • Utbildningsnämndens ordförande Christina Ateva (c) anklagar sin partikamrat Lisbeth Lennartsson för försök till urkundsförfalskning.  
  • Utbildningsnämnden beslutar att dom ska bygga nya förskolor för cirka 5 mille styck, både i Södvik och i Runsten. Det är bara för kommunstyrelsen att fixa fram pengarna. Valet närmar sig.
  • Den omdiskuterade detaljplanen för handelscentret Triangeln vid Borgholms norra utfart vinner laga kraft medan alltfler butikslokaler i Borgholm blir tomma.
  • Mitt förslag att låta göra om gamla Vårdcentralen till enkla hyreslägenheter har vunnit stort gehör bland allmänheten.
  • Kommunfullmäktige lyckas inte komma fram till hur man ska hantera kommunägda bolaget Borgholm Energi. 
  • Kommunstyrelsen har - efter Waxegårdshistorien - märkligt nog inte fråntagit kommunchef Christina Madelings befogenheter att själv anställa kommunala toppjobb. Nu ska hon bland 53 sökande själv välja vem som ska bli kommunens nya "näringslivsutvecklare". 


Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar