Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 25 mars 2014

Pedagogiska måltider igen? Tyvärr inte än... Något om ett moderat dilemma.

Och hur blev det då igår med dom pedagogiska skolmåltiderna framöver, d v s att lärarna åter skulle börja äta tillsammans med barnen i skolmatsalarna (vilket naturligtvis förutsätter att lärarna inte ska behöva betala för det)? Dumheten i kommunfullmäktige bedrog visheten så än ett bra tag lär eleverna få klara sig själva under skolmåltiderna då det kan bli nog så stökigt. Kommunfullmäktige beslutade nämligen med röstsiffrorna 28 - 8 att säja nej till förslaget att återinföra lärarnärvaron vid borden i skolmatsalen. 
För dumheten svarade denna gång Lisbeth Lennartsson (c), Stig Bertilsson (c), Mikael Larsson (c), Sven-Ingvar Nilsson, Peder Svensson (c), Tore Johnsson (c), Elisabeth Svensson (c), Mats Karlsson (c), Daniel Nilsson (c), Ilko Corkovic (s),  Bengt Jonsson (s), Eva-Lena Israelsson (s), Sune Axelsson (s), Herman Halvarsson (s), Monica Enberg (s), Mikael Palmkvist (s), Birger Palm (s), Eddie Forsman (m), Marcel van Luijn (m), Peter Bengtsson (m), Tomas Jonsson (m), Björn Andrén (m), Ann-Christin Forsman (m), Siw Nilsson (m), Jan Erici (m), Maria Lindmark (mp), Mikael Almkvist (kd), Mats Axelsson (fp). Dom röstade alla nej till förslaget. 
Att alla moderaterna röstade nej kan ju tyckas lite märkligt efter vad deras nya partiledare och "kommunalrådskandidat" Marcel nyligen skrev som svar på en insändare i Ölandsbladet från Lärarnas Riksförbund, där Marcel stolt deklarerade att hans parti vill ge lärarna i Borgholms kommun "bättre ekonomiska och praktiska förutsättningar att göra ett fortsatt bra jobb!"  Hur kan dom då missunna lärarna att få sin måltid gratis när dom sitter vid samma bord som eleverna under skolmåltiden!?
En centerpartist (Lennart Olsson) och tre socialdemokrater (Anders Jonsson, Senhad Mujcin och Gunnar Aldestam) hade modet att gå emot sina ledare och rösta efter eget förstånd och stödja förslaget. Till dem som röstade ja hörde därutöver - förutom Roland Wickholm (Öp) och jag själv (som var ju den som väckte förslaget) - även Ulf Laveskans (v) och partilöse Erik Arvidsson.
Som ni läsare kanske observerat så hade jag lagt ut en liten frågeenkät i bloggen under ett dygn innan kommunfullmäktigemötet skulle börjat. Med den enkla frågan: 

Tycker Du att dom fria måltiderna för lärare som äter tillsammans med eleverna ska återinföras?

Svaren blev så här när svarstiden hade gått ut: 
Ja
 18 (94%)
 
Nej
  1 (5%)
 
Vet ej
  0 (0%)

Röster hittills: 19 Enkät stängd 

Att det var 94 procent som svarade ja på frågan säger ju inte så mycket, när endast 19 av dom närmare 500 personer som under samma tid var inne och tittade på bloggen behagade svara. Nätt och jämt fyra procent hade svarat och inte mer! Därför kändes det inte meningsfullt att nämna den "enkätundersökningen" under fullmäktigedebatten. 
Efterlyser bättre aktivitet från er sida, mina kära läsare, om det ska vara någon mening att jag i fortsättningen låter göra enkätundersökningar om era åsikter.
Trots den dåliga svarsfrekvensen kan det väl ändå konstateras att det råder ganska stor skillnad på vad kommunmedborgarna tycker och hur deras politiker röstar! 
Tänker komma igen med frågan om pedagogiska måltider i skolan och får innerligt hoppas att kommunfullmäktige består av klokare personer efter valet i höst. 

Vill Du kommentera, klicka här!

2 kommentarer:

  1. Ditt förslag att återinföra lärarnärvaron vid borden i skolmatsalen är lite missvisande. Det finns idag inget som hindrar lärarna att närvara vid skolluncherna. Det var en besparingsåtgärd att införa en subventionerad egen kostnad på 25 kronor. Besparingen vid över 40 000 måltider blev då drygd 1 mkr per år för Borgholms kommun. Vill man återinföra gratis skolluncher för lärarna ska man även redovisa hur detta finansieras.
    Du hänvisar även till mitt svar till Lärarnas Riskförbund. I korta drag skrev jag så här:
    - Vi ser det som angeläget att höja lärarlönerna för att behålla och attrahera bra kvalitet inom lärarkåren.
    - Om den ekonomiska utveckling vi ser nu fortsätter, kommer vi att ha det utrymme vi behöver för att satsa lite extra på lärarlönerna, men även på löner inom vård och omsorg.
    - Det finns fler aspekter som kan göra läraryrket attraktivare, t ex en bättre arbetsmiljö i Slottsskolans och Gärdslösa skolans nya lokaler, statsningar på Åkerboskolan osv.
    - På riksnivå jobbar Nya Moderaterna för att ge lärarna fler karriärmöjligheter, vilket också ökar läraryrkets attraktionskraft. Dessutom vill vi minska på lärarnas pappersarbete och dokumentation - det är viktigt att låta lärare vara lärare.

    Jag ser inget motsägelsefullt i att Nya Moderaterna röstade nej till ditt förslag. Finansieringen saknades i dagsläget, och vi tror istället på ovanstående åtgärder för att göra läraryrket attraktivare.

    SvaraRadera
  2. Men bäste Marcel!

    Tror du på fullt allvar att lärarna vill betala för att sitta och äta bland eleverna i en skolmatsal? Varför tror du isåfall att dom inte gör det?

    Välkommen ner på jorden istället och inse hur verkligheten ser ut!

    Att åter investera i lärarnärvaro vid borden i skolmatsalarna skulle bidra till att barnen äter bättre och fungerar bättre och mer koncentrerat i skolan på eftermiddagarna. Okoncentrerade barn faller lättare utanför och kan då bli ruskigt dyra för samhället. Redan ETT barn som hamnar i utanförskap kan komma att kosta kommunen mer per år än alla lärarmåltiderna tillsammans.

    Ska vi satsa på Matlandet Öland som en del av vår besöksnäring och som en ingrediens i vår jordbruksproduktion så är det också viktigt att våra barn här på Öland blir medvetna om matens och måltidens betydelse och i framtiden alla kan bli goda representanter för Matlandet. Då är det viktigt att vuxna på ett pedagogiskt sätt kan vara med barnen kring skolmatsalsborden och ge dem den kunskap och inspiration som kan behövas.

    Ditt valfäsk om att ni "ser det som angeläget att höja lärarlönerna för att behålla och attrahera bra kvalitet inom lärarkåren" börjar redan härskna, eftersom vi inte kan se någon sådan utveckling på den ekonomiska sidan som du fantiserar om. Det kan knappast du heller. Inte så länge som ni moderater får fortsätta och rusta ner den kommunala servicen runt om i vår kommun.

    Kan ni inte ens unna lärarna skolmaten gratis mot att dom sitter med och äter tillsammans med barnen i skolmatsalen, så är det väl ingen som tror att ni tänker unna dom höjda löner och bättre arbetsmiljö. Era försök att låtsas att ni skulle göra läraryrket attraktivare i Borgholms kommun är inget annat än rent hyckleri!

    En "kommunalrådskandidat" som du påstår dig vara, Marcel, bör hålla sig för god för att förfalla till sådant!

    SvaraRadera