Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 21 april 2014

Snart "fajjt" i kommunfullmäktige igen!

Efter ett påskfirande med precis det väder som jag hade önskat, spirande grönska och redan gott om gullvivor i sjömarkerna är det dags att återgå till allvaret som företrädare i kommunfullmäktige för Oppositionen i vår kommun. 
Gullvivor i sjömarkerna

Om en vecka vid denna tid pågår debatten för fullt i kommunfullmäktige. Den måndagskvällen ska vi folkvalda ta ställning till om kommunstyrelse och nämnder ska beviljas ansvarsfrihet. Den stora frågan lär väl då bli om utbildningsnämnden efter ett år fyllt av misskötsel av förskolefrågorna verkligen ska kommafå ansvarsfrihet. 
Kommunfullmäktige ska också få ta ställning till en detaljplan (kallad "Sandwedgen") som tillåter 18 stycken 10 meter höga "fritidspalats" på stranden nedanför Ekerum, som Samhällsbyggnadsnämnden har föreslagit - med undantag av nya Ölandspartiets representant Stefan Olof Lundgren som vill värna om miljön och bevara stranden obebyggd. Därefter har en enig kommunstyrelse (där nya Ölandspartiet dessvärre inte finns med) sagt ja till planförslaget, som på måndag kommer som ärende på kommunfullmäktiges bord.
Därtill lär det på måndag bli debatt i kommunfullmäktige om tre motioner (förslag) som jag har väckt, i varje fall om två av dem. 
En av motionerna handlar om att kommunfullmäktige ska besluta att kommunmedborgarna hädanefter ska betraktas som - just det -  medborgare och inte som "kunder". Bakgrunden till förslaget är att kommunfullmäktige härom året - efter en mycket jämn omröstning (19-19) - med ordförandens utslagsröst beslutade att kommunen skulle ha "kundfokus" istället för "medborgarfokus", vilket ledde till ett djäkla liv bland medborgarna på gräsrotsnivå. En enhällig kommunstyrelse har nu - efter visst "hattande" - föreslagit att min motion ska bifallas. Eftersom det är valår så är ju politikerna lite försiktiga med att trampa allmänheten på tårna, så det blir nog som jag vill i den här saken - kommunens medborgare ska åter få känna sig som medborgare! 
De båda andra motionerna handlar dels om att kommunen ska försöka få hit ett statligt Glesbygdsverk, och dels om att inte bara kommunfullmäktiges - utan även kommunstyrelsens - möten ska vara öppna för allmänhet och press samt webbsändas. Där kommer jag vara laddad med argument eftersom kommunstyrelsen ännu inte verkar ha förstått vilket värde i form av nya arbetstillfällen ett statligt verk i Borgholm skulle kunna få och eftersom sju av elva ledamöter i kommunstyrelsen vill att min motion om ökad öppenhet ska avslås. 
Allt kan hända - det är valår!
Vad skulle Borgholms kommunfullmäktige egentligen ägna sig åt om inte nya Ölandspartiet fanns? Annat än att huvudsakligen dricka kaffe och äta smörgåsar. 

Vill Du kommentera, klicka här!

2 kommentarer:

  1. Håkan Peterson, Sättra23 april 2014 kl. 11:56

    Denna fråga kan – vid första anblicken – kännas som en ickefråga. Lite eftertanke och letande efter den rätta känslan – ja då blir det klarare.
    Känslan är viktig – för vi vill väl alla vara stolta över att bo i Borgholm och på Öland?
    Några reflektioner…..
    Med kunder – kan menas de som besöker ön/kommunen – fast bättre vore väl gäster i så fall?
    Medborgare är de som är skrivna i kommunen och betalat skatt till kommunens skötsel. Då vill jag vara medborgare och inte kund. Medborgare har medborgerliga skyldigheter och rättigheter – den beskrivningen känns verkligen rätt i detta sammanhang. Har kunder så mycket ansvar? Ja enligt avtal som ingås – och för det mesta kan sägas upp.
    Som kund kan jag välja ”butik” om det inte passar mig. I detta fall blir liknelsen att flytta till en annan kommun.
    Om vi är alla är kunder i kommunen och är organiserade i t.ex. olika politiska partier – ja då har vi ett antal ”kundklubbar” här i kommunen.
    Vi som bor här är medborgare och alla som besöker kommunen är dess gäster. Så enkelt kan det vara.

    SvaraRadera
  2. Helt rätt! Så enkelt är det.
    Och bör så vara från och med måndag kväll!

    SvaraRadera