Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 31 maj 2014

Anna får stanna

Så är valet till Europaparlamentet färdigräknat och ska vi se vilka "europakandidater" som samlat flest kryss i Borgholms kommun, så var det 
  1. Anna Hedh (331 kryss) 
  2. Marit Paulsen (168 kryss)
  3. Lars Adaktusson (157 kryss) 
  4. Kent Johansson (149 kryss) 
  5. Isabella Lövin (138 kryss)
Att en folkpartist (Marit) och en kristdemokrat ("Adaktus") finns med i toppen visar ju med all tydlighet att det inte finns något samband mellan valet till parlamentet i Bryssel och valet till kommunfullmäktige i Borgholm, för till det senare drar inga kristdemokrater och ännu mindre folkpartister särskilt många röster. 
Ska vi se till hela Öland så var Anna överlägsen vinnare med hela 1001 kryss, vilket är 200 fler än när hon "slog igenom" och kom in i Europaparlamentet 2004, trots att hennes parti (s) då hade placerat hennes namn långt ner på baksidan av valsedeln.
Bland svenska väljare i stort har dock hennes stjärna börjat dala och hon fick i det här valet totalt bara hälften så många kryss som den gången. 
Hade alla kryss betytt lika mycket så hade Anna nu förlorat sin plats i EU-parlamentet. Men eftersom det finns en femprocentsspärr för att kryssen ska få betydelse - och ingen av dom på s-valsedeln som gick förbi henne hade uppnått fem procent av partiets samlade kryss, så klarade sig Anna (som i år stod femma på valsedeln) när partiet faktiskt fick behålla fem platser.
Av de fem som fått flest röster från våra borgholmska väljare blev alla invalda utom Kent (Johansson centerpartistisk sommarölänning i Gårdby) som blev förbikryssad av Stureplanscenterns stjärnskott Fredrick Federley och nu får lämna sin plats där nere i Bryssel.
Anna är den enda av EU-parlamentarikerna som hittills är skriven på Öland. Nu är det dags att hon lägger lite av partipolitiken åt sidan och verkligen ser till att sätta Öland på den europeiska kartans mitt! 

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar