Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 30 maj 2014

Informationsdravlet

Nu har även vår stora lokaltidning på allvar börjat reagera mot dom evinnerliga och onödiga "informationer" som förstör så gott som varje kommunfullmäktigemöte och som gör att dom egentliga ärendena sällan eller aldrig hinns med.
Information i överflöd förlängde fullmäktige var rubriken på Rolf Nilssons sista kommunfullmäktigereportage i Ölandsbladet i onsdags. Och i tidningens ledarartikel samma dag med rubriken Fullmäktige fara för demokratin skräder chefredaktören Peter Boström inte orden när han skriver: 
Någonting är direkt fel när nästan vartenda fullmäktigemöte på Öland inleds med timslånga informationer. 
Lägg av med det där!
Läs gärna den utmärkta ledarartikeln i sin helhet, där Ölandsbladets chefredaktör bl a påpekar hur dessa föga entusiasmerande och onödigt långa informationer riskerar att ta död på unga människors eventuella samhällsintresse och avslutningsvis ger tipset: 
Skicka information per epost och/eller skär ner informationsdravlet till under kvarten.
Samt lägger han till en förhoppning att kommunfullmäktige "hinner med att ta det beslutet nästa gång". 
Själv tog jag upp frågan i en motion för en månad sedan, där jag skrev så här:


Motion till kommunfullmäktige i Borgholms kommun

EFFEKTIVISERING AV KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDEN
 
Med anledning av de många och långa sövande ”informationer” som inledningsvis belastat de flesta av kommunfullmäktiges sammanträden och medfört att färdigberedda motioner som är klara att avgöras – liksom aktuella interpellationer – ofta inte hinns med utan får anstå till kommande sammanträden, så föreslår jag att kommunfullmäktige beslutar
Att informationspunkter endast undantagsvis ska förekomma vid kommunfullmäktiges sammanträden, varvid ingen föredragning ska få överskrida fem minuter.

Borgholm den 27 april 2014
 
Per Lublin
nya Ölandspartiet

Vid senaste kommunfullmäktigemötet fick vi sluta när vi hunnit fram till punkten 13 på dagordningen (av 25 punkter som fanns med), för klockan var då så mycket att annars skulle larmet utlösas. Utan "informerandet" hade vi hunnit med alltihop!

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar