Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 31 augusti 2014

Små förändringar i kristallkulan men ett par svanspartier kommer tillbaka

   
 
Om exakt två veckor stänger vallokalerna och jag har tittat lite i kristallkulan om hur utfallet kan bli då:
Ilko Corkovic skämde ut sig i Borgholm i går genom att stå på enad front med M och C och vägra anta  utmaningen om debatt på torget. Dessutom gjorde han dåligt ifrån sig i hembygdsgården i Löttorp under veckan. Detta slår negativt mot Socialdemokraterna (S) och vägs inte upp av partiets dörrknackarkampanj, som många har upplevt som alltför påträngande. Partiet tappar ytterligare ett mandat mot för en vecka sedan och trillar nu ner på sex mandat i det nya kommunfullmäktige. 
Marcel van Luijns beteende vid samma händelse igår på torget borde göra att Moderaterna (M) tappar det nya mandat som det vann nu senast, men riktigt så blir det inte, kanske beroende på att inga tidningar var på plats. Därmed får partiet med viss tvekan behålla dom sex platser i det nya kommunfullmäktige som det senast förutspåddes att få.
Att Stig Bertilsson stod bredvid Ilko och Marcel och teg påverkar faktiskt inte partiets ställning. Centern (C) har sina alltid trogna väljare i botten och kan därför inte sjunka lägre i det här valet. Stig kan fortsätta att tiga. Fem platser får dom i vilket fall i det nya kommunfullmäktige.
Framtid Öland (FÖ) har synts och hörts rätt väl i veckan och behåller sina förutspådda sju platser. På grund av socialdemokraternas tillbakagång i kommun blir Framtid Öland  det nya kommunfullmäktiges största parti.
nya Ölandspartiet (ÖP) har dominerat på torget även om vi endast varit där på lördagar. Ser ut som att vi kan ha säkrat dom sex platser som vi senast förutspåddes få i det nya kommunfullmäktige. 
Sverigedemokraterna (SD) kom med en debattör från grannkommunen i söder (!) till valdebatten i Löttorp nu i veckan. Svagt. Tappar en av dom båda platser som partiet med viss tvekan senast såg ut att få. Resultat: En plats i det nya kommunfullmäktige.
Miljöpartiet (MP) är bara inte särskilt kul i vår kommun men är en viktig svans för Ilko. Partiet står ganska stabilt och behåller dom två platser som dom är förutspådda att få i kommunfullmäktige efter valet i höst. 
Vänsterpartiet (V) verkar inte ha något att komma med på kommunal nivå men en trogen liten väljarskara har partiet. Dessutom en liten trevlig rödmålad valbyrå med riktiga byrålådor på torget som skapar leenden. Ulf Laveskans något barnsliga avhopp ser därför inte ut att få så stor betydelse, så partiet verkar få tillbaka sin ensamma plats i det nya kommunfullmäktige. Därmed får Ilko tillbaka en tappad svans.
Även Kristdemokraterna (KD) ser nu ut att komma in igen i det nya kommunfullmäktige med en plats. Dom har ju faktiskt synts och hörts några gånger under valrörelsen, även om dom avslöjar sig som "svansparti" genom att dela valstuga med moderaterna.
Medan Folkpartiet (FP) tycks förbli helt utanför. 
Nästa söndag tar vi en sista titt i kristallkulan före valet!
Vill Du kommentera, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar